CDA zet vraagtekens bij stikstofplan Noord-Holland

CDA-politici zijn verbaasd dat Noord-Holland de komende twee jaar 200 miljoen euro reserveert om het stikstofvraagstuk in de provincie op te lossen met Natuurnetwerk Nederland (NNN)-gebieden. De politieke partij zet grote vraagtekens bij deze aanpak.

CDA+zet+vraagtekens+bij+stikstofplan+Noord%2DHolland
© Nieuwe Oogst

Het stikstofslot wordt veroorzaakt door de uitstoot op Natura 2000-gebieden waar stikstofgevoelige planten groeien en de kritische depositiewaarde (KDW) wordt overschreden, benadrukt Statenlid Willemien Koning (CDA). 'Het aanleggen van nieuwe NNN-gebieden is van een heel andere orde en zal niet direct helpen om van het stikstofslot af te komen', stelt zij.

Volgens Koning is er geen een-op-eenrelatie tussen de aanleg van NNN-gebieden en het lostrekken van de vergunningverlening. 'Daarnaast is het op dit moment, gezien de financiële situatie van de provincie, onverantwoord om zoveel geld te reserveren voor NNN.'

Het CDA ziet liever dat een deel van het geld wordt gestort in een fonds dat specifiek kan worden ingezet voor het oplossen van het stikstofvraagstuk en het legaliseren van PAS-melders. 'Het robuuster maken van natuur kan daarbij zeker een rol spelen, maar dan wel voornamelijk in de Natura 2000-gebieden, dicht bij stikstofgevoelige natuur', zegt Koning.


'Stikstof via NNN is gekunsteld'

'Stikstof reduceren via de route van het aanleggen van NNN-gebieden is dus gekunsteld. En als het al een bijdrage levert, gaat het lang duren', gaat de CDA'er verder. 'Alleen NNN-gebieden die direct tegen een Natura 2000-gebied aan liggen, zouden een kleine bijdrage kunnen leveren aan de stikstofreductie.' Maar dan nog is het volgens Koning 'veel effectiever om de stikstofemissie van de bedrijfslocaties sterk te reduceren, in plaats van het land allemaal op te kopen'.

Het CDA begrijpt dan ook niet waarom de inzet van de 200 miljoen euro op deze wijze wordt 'geframed' als oplossing voor het stikstofprobleem. 'Zeg dan eerlijk dat je gewoon extra natuur wil aanleggen', stelt Koning. Daar komt volgens de partij bij dat opkopen van land voor NNN een moeizaam en langdurig traject is. 'De huidige grondeigenaren kunnen en willen hun gronden meestal niet missen. Zij hebben deze nodig voor de eigen bedrijfsvoering. Door extensivering neemt dat belang eerder toe dan af.'


Koning ziet ook dat de provincie de afgelopen jaren haar doelen voor de NNN-hectares niet heeft gehaald. 'De oorzaken zijn divers en hangen niet alleen samen met geld. Daarbij kent NNN instrumenten als onteigening en ontpachting die het CDA liever niet wil inzetten.'

De partij ziet wel kansen voor NNN door agrarisch natuurbeheer toe te staan binnen het netwerk. Dat biedt mogelijkheden voor de realisering van NNN-gebieden zonder dat grondeigenaren hun grond af hoeven te staan. Een ander voordeel is dat daarbij ook gelden vanuit Brussel kunnen worden gebruikt voor de onkosten van het natuurbeheer, redeneert het CDA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    24° / 11°
    5 %
  • Zaterdag
    23° / 15°
    20 %
  • Zondag
    21° / 15°
    70 %
Meer weer