VVD en NSC steunen haar koers, maar Wiersma moet wel vaart maken

VVD en NSC steunen het startpakket waarmee het kabinet Nederland van het stikstofslot wil halen. Wel dringen de coalitiepartijen er bij landbouwminister Femke Wiersma op aan om haar plannen snel concreet te maken.

VVD+en+NSC+steunen+haar+koers%2C+maar+Wiersma+moet+wel+vaart+maken
© Peter Smit

Dit is de conclusie na de eerste termijn van het debat donderdagavond in de Tweede Kamer over de plannen van de commissie Economie en Natuurherstel (MCEN), kortweg de stikstofcommissie genoemd.

Naast minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) neemt ook minister-president Dick Schoof deel aan het debat.

VVD-Kamerlid Thom van Campen verwacht van het kabinet dat er nog voor de zomer uitgewerkte maatregelen op tafel komen waarmee de vergunningverlening weer op gang kan komen. De financiering voor die plannen moet dan in augustus, in aanloop naar Prinsjesdag, worden uitonderhandeld door de coalitiepartijen.


Minister comfort bieden

‘Mijn fractie wil de minister het comfort geven dat zij beslissingen kan nemen. Maar we moeten niet opnieuw verzanden in discussies over technieken en percentages. We vragen de minister keuzes te maken. De VVD geeft steun, ook aan moeilijke maatregelen’, zegt Van Campen die wel eist dat de uitgewerkte plannen worden getoetst door de Raad van State en doorgerekend door de Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl) voor ze worden ingediend.

Ook NSC’er Harm Holman steunt de koers van het kabinet, al is hij wel wat concreter in zijn inbreng richting mogelijke oplossingen. ‘Een grondgebonden melkveehouderij levert 20 procent tot 25 procent reductie op. Geef boeren acht jaar de tijd om daar te komen. Als je dat niet invult, los je niks op.’

De belangrijkste pijlers in de aanpak van Wiersma is het aanpassen van de wet- en regelgeving en een tweede emissiereductiespoor met doelsturing. Dit eerste spoor omvat het vervangen van de Kritische Depositie Waarde (KDW) door een praktischer systematiek van emissiedoelen, het invoeren van een hogere rekenkundige ondergrens en het herijken van Natura 2000-gebieden. Over hoe het tweede spoor wordt ingevuld bestaat nog veel onduidelijkheid. Innovaties moeten daarbij een belangrijke bijdrage leveren, maar concrete doelen op bedrijfs- of gebiedsniveau zijn er nog niet.


Uitspraak serieus nemen

De VVD is er scherp op dat Wiersma ook voor de reductie van stikstof met concrete wetgeving komt. ‘Spoor 1 mag geen afleiding zijn van spoor 2. De uitspraak in de Greenpreace-zaak was duidelijk en moeten we heel serieus nemen’, aldus Van Campen.

Coalitiepartner BBB, de partij van minister Wiersma, is vanzelfsprekend zeer in haar nopjes met de voorstellen. ‘Eindelijk een serieus begin, een stap vooruit, eindelijk een koerswijziging’, zegt partijleider Caroline van der Plas.

Ook BBB vraagt om een extra doorrekening. Zo wil het weten wat de sociaal economische gevolgen van de stikstofplannen – die opnieuw een opkoopregeling bevatten – zijn voor het platteland.

‘Het platteland loopt leeg’, zegt Van der Plas, ‘Het is schrikbarend. MKB-bedrijven, loonwerkers, machinebedrijven en elektriciens stoppen. Met elke gestopte boer gaat er meer verloren.’

Een meerderheid van de oppositie kraakt de plannen van het kabinet voor het van het slot halen van de economie. GroenLinks-PvdA noemt de voorgenomen maatregelen ‘vaag’en mist een oplossing voor de PAS-melders. De partij stelt voor om voor die bedrijven een speciale regeling in het leven te roepen.

‘Als ze geen kunstmest en krachtvoer meer gebruiken dan kunnen ze direct een vergunning krijgen’, aldus Laura Bromet (GL-PvdA), ‘Ja, de minister vroeg om ideeën. Simpel, geen stikstof erin, is geen stikstof eruit.’


Deens landbouwakkoord

D66 wijst naar het landbouwakkoord dat in Denemarken is gesloten over klimaat- en milieumaatregelen. Een groep Kamerleden was onlangs op bezoek in het land om te zien hoe ze het daar samen met milieu-, natuur- en boerenorganisaties hebben geregeld.


‘Waarom kan dat hier niet’, vraagt Anne-Marijke Podt (D66) zich af. ‘Het Nederlandse poldermodel werkt daar wel. Zelf zijn we onze poldertraditie vergeten. Met dit pakket is niemand geholpen, zelf boeren niet. Het krijgen van een lening is onmogelijk.’

Het debat gaat na 19.30 uur vanavond verder met de termijn voor de minister, staatsecretaris en premier. De livestream is hieronder te volgen.




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 7°
    50 %
  • Zaterdag
    15° / 6°
    90 %
  • Zondag
    19° / 13°
    50 %
Meer weer