Honger om te investeren in glastuinbouw trekt risicokapitaal
De glastuinbouw staat bekend om zijn innovatieve kracht, technologische vooruitgang en internationale ambitie. Mede door schaalvergroting vraagt dit om enorme investeringen. Steeds nadrukkelijker komt daarbij private equity in beeld.

Van oudsher spelen banken een hoofdrol in kapitaalverstrekking aan glastuinbouwbedrijven en de tuinbouwbusiness. De laatste jaren rukt de positie van private equity op: risicodragend vermogen in ruil voor een aandeel in de onderneming. Bij toeleveranciers en zaadveredelaars is dit eerder regel dan uitzondering geworden.
Langzaamaan doet private equity ook zijn intrede in de teelt. Met recente voorbeelden als The Flavour Farm dat Duijvestijn Tomaten heeft ingelijfd en de overname van het Belgische tomatenbedrijf Den Berk Délice door investeerder Egeria.
Velen in de sector zijn nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling, de mogelijkheden en de wenselijkheid. Tijdens de recente Synergie Meet-up van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in Honselersdijk gingen deskundigen in op de vraag: 'Is private equity voor de glastuinbouw een vloek of een zegen?'
De Angelsaksische stijl van management kan een cultuurshock veroorzaken
De organisatie van de Synergie Meet-up bracht vooraf in beeld hoe de investeringsbehoefte in de sector is gegroeid. In 1985 kostte een kas ongeveer 300.000 gulden per hectare. In 2024 was dat gemiddeld 500.000 tot 900.000 euro per hectare voor de glasgroenteteelt. Tegelijkertijd zijn bedrijven vaak tien keer zo groot als destijds.
'We zien de laatste jaren een sterke groei van de investeringen, met name in energiebesparende maatregelen en arbeid. De investeringsbehoefte blijft voorlopig groot en is vooral gericht op robotisering, de energietransitie en de ontwikkeling van autonome teeltsystemen', licht sectorexpert tuinbouw Peter Ravensbergen van Wageningen Economic Research toe.
Lenen bij de bank alleen volstaat niet meer bij die enorme kapitaalbehoefte. Dat erkent ook sectorspecialist agrarisch Jan de Ruyter van ABN Amro. 'Private equity kan een oplossing bieden op de Europese kapitaalmarkt, waar banken door strengere regelgeving beperkt zijn in het verstrekken van risicodragend kapitaal.'
Rentepercentage
Een groot verschil is het rentepercentage. Dat is bij de bank relatief laag en voorspelbaar. De kosten van risicokapitaal zijn minder voorspelbaar, zegt De Ruyter. 'Wij zien de rol van private equity daarom als aanvullend en anders. Deze investeerders nemen vaak een actieve rol in het management van bedrijven om hen te helpen en versterken.'
Hoe werkt het nu met private equity? Het is de verzamelnaam voor investeringen van institutionele partijen, familiebedrijven en netwerken van ondernemers in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, legt universitair hoofddocent Wim Hulsink van de Erasmus Universiteit Rotterdam uit.
Fondsen voor private equity zoeken investeringsobjecten geselecteerd op basis van criteria, zoals groeipotentieel en strategische waarde. Na een onderzoeksfase volgt de onderhandeling, waarna het fonds een mix van eigen vermogen en vreemd vermogen investeert. 'Het doel is om door actieve betrokkenheid bedrijven te transformeren en te laten groeien', meldt Hulsink.

Private equity kampt volgens de universitair hoofddocent met een enigszins controversieel imago, deels veroorzaakt door media-aandacht voor mislukkingen. 'Het idee dat het gericht is op snelle winst door kostenbesparingen is een mythe. Private equity blijkt juist een positieve rol te spelen in innovatie, groei en internationalisering.'
Dat wordt bevestigd door een onderzoek dat Hulsink met studenten uitvoerde naar deze manier van financieren bij zes tuinbouwbedrijven. Daaruit blijkt dat private equity bijdraagt aan verbeteringen in operationele processen, managementprofessionaliteit, productiviteit, financiële prestaties en internationaal ondernemerschap.
Waar alle deskundigen het over eens zijn, is dat de glastuinbouw een financieel volwassen sector is die aantrekkelijk is voor investeerders. Wat meeweegt, is dat de sector internationaal een grote rol speelt in voedselzekerheid, duurzaamheid en technologische innovatie.
Shape, scale en scope
Volgens Martien Penning van Hillenraad Consulting zijn er drie strategische invalshoeken te onderscheiden om voor private equity te kiezen. 'Dit zijn shape, scale en scope. Shape betekent waarde creëren door kostenbesparingen, scale door internationale groei en versterking in de keten en scope door concurrenten en complementaire bedrijven over te nemen om een bredere markt te kunnen bedienen.'
Andere voordelen die private equity biedt, zijn de toegang tot de netwerken van investeerders die helpen bij internationalisering en professionalisering. Daartegenover staan ook nadelen. De Ruyter: 'Het brengt vaak een Angelsaksische managementstijl met zich mee, gericht op prestaties en snelle transformaties. Dit kan een cultuurshock zijn voor familiebedrijven. De snelle veranderingen kunnen leiden tot onzekerheid en hoge verwachtingen, wat niet altijd aansluit bij het tempo en de visie van ondernemers.'
Daarnaast brengt private equity een hoger risico mee, stelt de bankier. 'Hoewel de investeringen bijdragen aan groei, is de financiële druk soms onvoorspelbaar en kunnen bedrijven in moeilijkheden komen als verwachtingen niet worden waargemaakt.'
Conclusie van de bijeenkomst is dat de sector klaar is om met private equity groei te faciliteren. Voorwaarden voor succes zijn zorgvuldige afstemming van de verwachtingen en flexibiliteit van beide kanten.
Leden van Growers United zijn medeaandeelhouders
Growers United in Maasdijk heeft een aantal alternatieve vormen van groeifinanciering ontwikkeld. 'Wij voorzien dat private equity een disruptieve werking kan krijgen op het coöperatiemodel. Want uiteindelijk beogen investeerders een exit en dan moet je tot uitkering over kunnen gaan', zegt financieel directeur Stefan van Vliet van Growers United. De waarde van een bedrijf wordt mede bepaald door het resultaat uit verkopen en verpakken dat telers aan de coöperatie uitbesteden. 'Mogelijk pakken investeerders dit onderdeel er liever zelf bij, waardoor opstappen van leden dreigt. Anderzijds moeten teeltbedrijven zich realiseren dat ze nooit helemaal van een investeerder afkomen.' Zes jaar geleden heeft Growers United de leden medeaandeelhouder gemaakt van het nieuw geïnvesteerde vermogen. 'Dat vertegenwoordigt een waarde op de balans van de telers, wat als basis is te gebruiken voor externe financiering. Wij hebben een externe partij ingeschakeld die extra financiering verschaft op basis van dit onderpand. Dit maakt het mogelijk meer bij de bank te lenen tegen lage rente', zegt Van Vliet. Een tweede financieringsvariant is cooperative equity. Hierbij wordt kapitaal gemobiliseerd vanuit het eigen netwerk, oud-leden en partners. 'Zo doen we ook risicodragend mee met de groei van een lid, met de insteek dat het familiebedrijf dit binnen vijf tot tien jaar weer aflost.'Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Lemken Cultivator (geen schijveneg) Karat 10 (ZND) #75861
Gebruikt, € 14.959
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150R (BS) #90176
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Vrijdag17° / 4°0 %
-
Zaterdag19° / 6°0 %
-
Zondag19° / 8°20 %