Glastuinders testen met stroken naast kassen voor aantrekken biodiversiteit
Twintig glastuinders verspreid over Nederland zijn eind vorig jaar begonnen om biodiversiteitsstroken van 250 vierkante meter naast hun kassen aan te leggen. Het doel is om de biodiversiteit rond kassen te versterken en natuurlijke vijanden aan te trekken. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) kijken ook hoe deze stroken de invlieg van schadelijke insecten beïnvloeden.

WUR onderzoekt binnen het project een breed scala aan gewassen, waaronder paprika's, potplanten, tomaten, chrysanten, gerbera's, cymbidiums, lelies en aardbeien. Om een gunstige omgeving voor natuurlijke vijanden te creëren, wordt gewerkt met een variatie aan planten en struiken. Deze soorten bieden schuilplekken, nectar en alternatieve prooien en pollen. Hierdoor kan een diverse populatie nuttige insecten zich vestigen.
Bij elke deelnemende glastuinder is naast een biodiversiteitsstrook een controleveld van 250 vierkante meter met kort gemaaid gras aangelegd. Door deze twee situaties te vergelijken, is het mogelijk om de impact van de biodiversiteitsstroken nauwkeurig te meten. Daarnaast kijken de WUR-onderzoekers naar de rol van de groene dooradering en de invloed van omliggende vegetatie op de effectiviteit van de stroken.
Twee bloemenmengsels
WUR heeft op basis van literatuur en eerder onderzoek twee bloemenmengsels ontwikkeld. Het eerste mengsel richt zich op predatoren aantrekken zoals gaasvliegen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes. Deze soorten helpen bij de bestrijding van bladluizen. In het tweede mengsel zijn juist planten weggelaten die aantrekkelijk zijn voor trips om het risico op deze plaag te verkleinen.
Verder zijn op de testlocaties vier soorten jonge bomen geplant die bepaalde bladluissoorten aantrekken. Deze bladluizen vormen geen bedreiging voor de gewassen in de kas, maar dienen als voedingsbron voor natuurlijke vijanden en dragen zo bij aan een geïntegreerde plaagbestrijding.
Tot slot meldt WUR dat de biodiversiteitsstroken eind 2024 met succes zijn aangelegd. Onderzoekers bezoeken in 2025 en 2026 de deelnemende glastuinbouwbedrijven regelmatig om de biodiversiteitsstroken te monitoren en data te verzamelen over de aanwezigheid van nuttige insecten en (mogelijke) plagen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Allis chalmers D-270
1956, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Claas Disco FC310 frontschijvenmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Zondag13° / 7°5 %
-
Maandag15° / 5°5 %
-
Dinsdag13° / 4°10 %