'Zorgen in de schapenhouderij'

Vanmiddag reed ik naar huis. Ik zag lammeren in de wei. Volgens mij – ik ben niet objectief – is dit het liefste beeld van de Nederlandse landbouw: dartelende lammetjes in het zonnetje. Dat beeld vertedert toch iedereen?

%27Zorgen+in+de+schapenhouderij%27
© LTO Nederland

Dit voorjaar ben ik extra blij met ieder lammetje dat ik zie. We hebben twee zware jaren achter de rug met blauwtong. Meer dan 100.000 schapen hebben het niet overleefd en veel dieren waren heftig ziek. Daarom was er dit najaar grote twijfel of de rammen, die ziek waren geweest, wel in staat zouden zijn om de ooien te dekken.

Het moet nog blijken of we dit jaar dezelfde vruchtbaarheid halen als voorgaande jaren, maar uit de reacties die ik krijg lijkt het niet tegen te vallen. De prijzen voor de schapen zijn ook goed. Door de sterfte is er een tekort aan lammeren voor de slacht. We moeten wel afwachten of dit zo blijft na het einde van de ramadan en na Pasen.

Een van onze grote zorgen is de beschikbaarheid van een goedwerkend vaccin tegen blauwtong. Schapen en rundvee vaccineren is immers de enige manier om het virus het land uit te krijgen. Door Europese regels ziet het ernaar uit dat het best werkende vaccin over enige weken niet meer mag worden gebruikt. Natuurlijk proberen we de minister te bewegen het gebruik te gedogen, totdat ook dit vaccin een definitieve toelating heeft gekregen. Maar dat is natuurlijk moeilijk.

Als de minister nog langer wacht met het aanpakken van de problemen, zijn er geen lammetjes meer in de wei

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

De tweede zorg is de wolf. Al zeven jaar zijn deze dieren in Nederland en ieder jaar komt er 30 procent bij. Dat zou niet erg hoeven te zijn, als er voor deze predatoren ook genoeg eten in het wild is te vinden. Maar wij hebben geen woeste wilde natuur met eindeloze kuddes herten en zwijnen om de wolven van voedsel te voorzien.

De wolf moet worden beheerd, anders gebeurt er wat nu gaande is: aanvallen met tientallen dode schapen. Hekjes zetten kan niet overal en helpt ook niet als de roedel echt honger heeft. We wachten met smart op het plan van aanpak van de staatssecretaris, maar meer dan een vage brief hebben we nog niet gehad.

Uit protest leggen sommige schapenhouders de gedode schapen open aan de weg. Formeel horen ze aan Rendac te worden aangeboden, maar het is begrijpelijk dat de getroffen ondernemers op deze manier aandacht vragen voor de situatie. Hopelijk wordt het ministerie doordrongen van de ernst van het probleem. Ondertussen is de beschermde status van de wolf door het Europese parlement verlaagd, met dank aan Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), en wordt beheer nu wel mogelijk.


Economische draagkracht

Tot slot onze grootste zorg: de economische draagkracht van de sector. De rekeningen blijven binnenkomen (voer, pacht, dierenarts, Rendac, vaccins). Als je minder dieren hebt om naar de slacht te brengen vanwege blauwtong of de wolf, dan moet er geld bij. Mijn boekhouder noemt schapenhouden een dure hobby.

De landbouwminister heeft om onderzoek gevraagd naar de economische positie van de schapenhouderij. Ze belooft dat ze de resultaten met ons zal bespreken. Wij hebben al voor de kerst met de gezamenlijke sectorpartijen een plan van aanpak aangeleverd om de problemen het hoofd te bieden. Het onderzoek is twee maanden geleden afgerond en aangeboden aan het ministerie, maar de uitnodiging voor het gesprek hebben we nog niet ontvangen. Tja, als ze nog langer wacht, zijn er geen lammetjes meer in de wei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    19° / 6°
    5 %
  • Zondag
    19° / 7°
    0 %
  • Maandag
    20° / 6°
    10 %
Meer weer