'Een beetje lief zijn voor elkaar'
Op dit moment zijn er al meer dan 1.100 bedrijven getroffen door het blauwtongvirus. Omdat we met lege handen staan is het niet de vraag of je schapen het krijgen, maar wanneer ze het krijgen.
Het weer zit ook niet mee: het blijft maar warm en we hebben kou en regen nodig. In de sterftecijfers kunnen we precies zien wanneer het koud en nat is geweest. In die periode zijn de knutten minder actief en zijn er minder schapen besmet geraakt. Zodra het dan weer warm wordt, stijgen die besmettingen.
Schapenhouders zijn wanhopig en delen die wanhoop met mij. Boze telefoontjes, maar ook boeren die hun verdriet met mij delen. Alle fokrammen dood, weg fokresultaat van vele jaren. De boosheid zit hem in de frustratie over het uitblijven van een vaccin. Waarom is er nog geen medicijn en wat doet LTO om ons te helpen?
We hadden onze hoop gevestigd op het vaccin dat in Zuid-Afrika is geregistreerd, maar niet alle risicobeoordelingen zijn uitgevoerd. Om te zorgen dat we geen onveilig of vervuild vaccin binnenhalen, zal dat eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. En op dit moment voldoet het daar nog niet aan. Verder worden gesprekken gevoerd met de farmaceuten in Europa, daarover hebben we nauw contact met het ministerie van LNV. We hopen hier snel duidelijkheid over te krijgen.
Schapenhouders zijn wanhopig en delen die wanhoop ook met mij
Vorige week hebben we een bijeenkomst georganiseerd in Wilnis, midden in het getroffen gebied. De verhalen gaan door je ziel. Royal GD liet ons zien hoe zwaar de zieke schapen worden beschadigd. Niet alleen blaren in de bek, maar ook de wanden van de pens en de bloedvaten lossen gewoon op. Vocht van de pens komt in de buik terecht en vocht uit het bloed wordt niet meer afgevoerd. Het schaap stikt. Vandaar mijn bittere advies: loopt, drinkt en eet het schaap niet meer, maak dan in samenspraak met je dierenarts het afwegingskader of euthanasie niet de enige uitweg is om het lijden van het dier te stoppen. Het zal immers niet meer herstellen.
Verder: mocht je een I&R-controle krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, vraag om een andere datum voor deze controle. Ze moeten een aantal controles doen per jaar, maar dit is niet het goede moment. De controleurs hebben instructies gekregen om in geval van blauwtong een andere keer terug te komen.
Dus het is frustrerend. Inmiddels is het wel mogelijk om je dieren te laten onderzoeken. De dierenarts tapt wat bloed af en stuurt het in. De dierenarts betaal je zelf, de onderzoekskosten worden betaald. Op die manier kun je een inschatting maken of er dieren aanwezig zijn die de ziekte hebben doorgemaakt zonder extreem ziek te worden.
Verder kan het goed zijn je hart te luchten of uit te huilen. De mensen van Taboer staan voor je klaar en spreken jouw taal: taboer.nl of (088) 8886608. Ze kennen de situatie, begrijpen de ernst en je wanhoop. En een goed gesprek kan enorm opluchten.
Tot slot: wees ervan overtuigd dat wij – LTO, GD, Schapendokter, Taboer, VGSN – de klokrond met niets anders bezig zijn dan zorgen dat we hier samen doorheen komen. Help elkaar – dat kan gelukkig, want blauwtong wordt alleen overgebracht door knutten en is niet gevaarlijk voor mensen – en reageer het niet af op elkaar. Lief zijn voor elkaar helpt in deze enorme ellende.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Lotus 1020 Profi
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2008, € 33.500
-
Valtra Valmet Pateer trekhaak
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 301AM ED PRO
2023, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Technisch Specialist Voedergewassen
Barenbrug - Nijmegen, Nederland
Weer
-
Maandag21° / 14°50 %
-
Dinsdag18° / 12°75 %
-
Woensdag15° / 9°80 %