Lichtgevende schapen?

Schapen staan overal waar je kijkt, maar beleidsmatig worden ze niet gezien. Van oudsher zijn schapen op het boerenbedrijf aanwezig. Ze graasden op de heide. De mineralen in de mest dienden als bemesting van de akkers. Zo ontstonden heide en de potgronden.

Lichtgevende+schapen%3F
© LTO Nederland

Zonder schapen zouden vele Natura 2000-gebieden niet eens bestaan. Schapen dragen bij aan het landschap, de biodiversiteit en aan onze beveiliging tegen zee en rivieren. Ze horen bij Nederland net als klompen en tulpen.

De graasdierpremie is verdwenen. Drie jaar overleggen we nu met LNV, maar schapenhouders zijn kennelijk geen agrarische ondernemers meer en hebben geen recht op een bijdrage uit het GLB. Al vijf jaar overleggen we met het ministerie over een aangewezen dataportaal voor de schapen om de I&R-regeling te verbeteren. Staat digitaal klaar om te starten. De minister moet er alleen zijn goedkeuring aan geven en daar wachten we nu alweer zes maanden op. Ondertussen zijn er wel portalen voor paarden en honden ingevoerd.

In de hele stikstofdiscussie komt het woord schaap niet voor. Terwijl schapen in het najaar zorgen voor het verteren van de grasresten van de koeien en zo zorgen voor een snelle hergroei van het gras in het voorjaar. En schapen leveren een bijdrage aan niet-kerend bewerken van vanggewasssen zonder glyfosaat. Door het verdwijnen van de derogatie gaan deze goede bijdragen van het schaap mogelijk verloren. Eén koe telt voor twaalf schapen en het financiële saldo van een koe is veel hoger, dan is de keuze snel gemaakt. Maar het klimaat wordt er niet beter van.

In de hele stikstofdiscussie komt het woord schaap niet voor, terwijl dat dier in het najaar zorgt voor het verteren van de grasresten van de koeien

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO Nederland Schapenhouderij

Tot slot het drama met de wolf. Inmiddels zijn honderden schapen gedood door de wolf. Er lopen nu vijftig wolven door Nederland. Pas toen er pony's, pinken en kalveren werden gedood, kwamen publieke opinie en bestuurders in beweging. Ondanks alle overleggen is er nog steeds geen goede schaderegeling.

De wolven op de Veluwe worden knuffelwolven. Dat gaat een keer fout. Paintballen op wolven mag niet van de rechter, maar dat bracht mij wel op het idee om onze schapen met lichtgevende verf in te spuiten. Want het wordt tijd, dat we de bijdrage van schapen aan Nederland gaan zien en waarderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer