Opwarmen bodem aspergepercelen in gang gezet

Bij een buitentemperatuur van 4 graden Celsius en met een gure wind zijn vrijdagmiddag twee regeltechnici van Kolsters aan de slag gegaan bij een aspergeveld in het Noord-Brabantse Oirschot. In een kar met openstaande deuren starten medewerkers Gijs en Roy de gasketel en circulatiepompen op. 'Over ruim drie weken worden hier de eerste asperges uit de volle grond geoogst.'

Opwarmen+bodem+aspergepercelen+in+gang+gezet
© Jos Thelosen

De aspergekweker maakt volgens de regeltechnici al voor het vierde jaar gebruik van deze unit om de bodem van de aspergebedden te verwarmen. 'Deze gasketel heeft een stookvermogen van 1 megawatt en verwarmt het circulatiewater tot 18 graden Celsius', legt Roy uit.

'Via een systeem van tyleenslangen onder de bedden, iets onder het maaiveld, wordt de bodem op een hogere temperatuur gehouden. De planten worden uit hun winterrust gehaald en over ruim drie weken, net na carnaval, kunnen hier asperges worden geoogst', aldus de technicus.


Economisch gedreven

De medewerkers van Kolsters schatten dat deze installatie zo'n 5 hectare aspergegrond verwarmt. Het kost volgens hen aardig wat gas, maar het zal in de teelt van het witte goud wel economisch renderen. Anders zou een aspergekweker niet aan grondverwarming beginnen, stellen ze.

Zo'n 100 meter verderop staan hun werkbusjes geparkeerd langs een smalle openbare weg. 'Samen innoveren in techniek' staat op de voertuigen van Kolsters Installatie Techniek uit het Brabantse Middelbeers. 'Wij installeren ook warmtepompen en -wisselaars bij bijvoorbeeld varkensbedrijven', vertelt Gijs. 'Daar is het meestal wel wat comfortabeler om te werken dan hier in deze koude open vlakte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    15° / 1°
    50 %
  • Zaterdag
    12° / 3°
    10 %
  • Zondag
    12° / 4°
    50 %
Meer weer