CLM geeft vervolg aan podcastserie over impact gewasbeschermingsmiddelen

In de podcastserie 'Red de Lente' praat CLM Onderzoek en Advies luisteraars verder bij over de impact van gewasbeschermingsmiddelen op mens en milieu.

CLM+geeft+vervolg+aan+podcastserie+over+impact+gewasbeschermingsmiddelen
© CLM

In de eerste aflevering van het derde seizoen bespreken wetenschapsjournalist Dirk de Bekker en CLM-onderzoeker Peter Leendertse onder meer de ontwikkelingen rond de herbeoordeling van glyfosaat. De podcastserie is een initiatief van CLM Onderzoek en Advies en wordt mede mogelijk gemaakt door Addenda, Triodos Foundation, Natuur & Milieu en Schoon Water voor Brabant.

Volgens de podcastmakers neemt de discussie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen alleen maar toe. Zij stellen dat burgers meer zorgen hebben over de gevolgen van bespuitingen in de landbouw op hun gezondheid en verbazen zich over het feit dat ondanks bedenkingen van prominente wetenschappers de Europese Commissie de toelating van glyfosaat met tien jaar heeft verlengd.


Probleem van PFAS

Een nieuw probleem dat De Bekker en Leendertse aankaarten, zijn de gewasbeschermingsmiddelen die ook PFAS bevatten. Zij vragen zich af wat de risico's daarvan zijn voor de drinkwaterwinning. Verder gaan ze in op de juridische procedures waarbij omwonenden en milieuorganisaties overheden wijzen op hun verantwoordelijkheden en door rechters steeds vaker in het gelijk worden gesteld.

De lichtpuntjes die in de podcast worden benoemd, betreffen de inzet van afnemers om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Intratuin wordt daarbij voor de sierteelt als voorbeeld aangemerkt. Verder zien de podcastmakers het aparte duurzaamheidsloket van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, bedoeld om de toelating van groene middelen te versnellen, als positieve ontwikkeling.

De podcast begon twee jaar geleden met een terugblik op het spraakmakende boek Silent Spring van Rachel Carson uit 1962. In dit boek staan de effecten beschreven van gewasbeschermingsmiddelen op mens en milieu. De podcastserie moet antwoord geven op de vraag hoe het nu staat met het middelengebruik en met de impact daarvan. De podcast is te beluisteren via Spotify.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer