Glyfosaat in de ban zolang gezondheidsrisico's niet zijn uit te sluiten

Update - De Nederlandse overheid moet gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat zoveel mogelijk van de markt halen, totdat is bewezen dat ze geen risico vormen voor de gezondheid. Een motie hierover van de Partij voor de Dieren is aangenomen door de Tweede Kamer.

Glyfosaat+in+de+ban+zolang+gezondheidsrisico%27s+niet+zijn+uit+te+sluiten
© Niels van der Boom

Met 85 stemmen voor en 65 tegen haalde de motie een nipte meerderheid. Onder meer PVV, GroenLinks-PvdA en D66 stemden voor.

Volgens indiener Ines Kostic van de Partij voor de Dieren zijn er genoeg redenen om deze stap te zetten. De partij kaart in de motie aan dat 'glyfosaat in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson en het risico op kanker'. En dat het 'zeer schadelijk is voor wilde bijen en hommels, terwijl er een tekort dreigt aan bestuivers om voedselzekerheid veilig te stellen'.

Ron Mulders, LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten, vindt de koers die de overheid inzet met het aannemen van de motie niet de juiste. 'De overheid ondermijnt hiermee het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Die bepaalt of een middel al dan niet schadelijk is voor mens, dier en milieu, en niet de overheid. Ik vind dit dan ook een heel onwenselijke ontwikkeling.'

Het Ctgb bepaalt of een middel al dan niet schadelijk is voor mens, dier en milieu. Niet de overheid

Ron Mulders, LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten

Mulders had liever gezien dat de regering naast de agrarische sector ging staan. 'De centrale vraag moet zijn: vinden we landbouw belangrijk? En zo ja, hoe kunnen we het zo duurzaam mogelijk doen. Dus help ons van die chemische middelen af te komen, maar ga niet dingen op stel en sprong uit de markt halen. Dat is niet productief.'

De portefeuillehouder benadrukt dat ook LTO er alles aan doet om het gebruik van chemische middelen terug te dringen. 'Daar waar dat kan, want het moet wel betaalbaar en effectief zijn', verduidelijkt Mulders. 'We zijn bezig met pilots om de inzet van glyfosaat te verminderen of het middel zelfs te vervangen. Maar de ontwikkeling van nieuwe, vervangende middelen en methoden gaat veel te langzaam.'


Toelating voor tien jaar

De Europese Commissie besloot in november glyfosaat voor nog eens tien jaar toe te laten op de Europese markt. Ze zei bij de toelating op basis van wetenschappelijk onderzoek geen sluitend bewijs te zien voor verbanden tussen ziekten en de onkruidverdelger. Daarom zag de commissie geen reden voor een verbod.

Diverse internationale milieuorganisaties maakten begin dit jaar officieel bezwaar tegen dit besluit. De commissie heeft tot ongeveer eind juni de tijd daarop te reageren. Als de milieuclubs de reactie onbevredigend vinden, stappen ze naar eigen zeggen naar de Europese rechter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer