Wiersma trekt alsnog meer geld uit voor vrijwillige stoppers
Landbouwminister Femke Wiersma trekt meer geld uit voor boeren die vrijwillig willen stoppen. De bewindsvrouw maakte vrijdagmiddag 29 november de hoofdlijnen van haar stikstofaanpak bekend, die als vervanging dienen voor het geschrapte Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
De brede vrijwillige beëindigingsregeling wordt door een meerderheid in de Tweede Kamer gezien als oplossing voor zowel het stikstofprobleem als het mestoverschot. De roep om daar een groter budget voor uit te trekken is door de minister gehoord. Waar eerst uitgegaan werd van een budget van 1 miljard euro is de bandbreedte nu opgerekt naar 2,5 miljard euro.
Het kabinet heeft Wiersma een eenmalige envelop van 5 miljard euro ter beschikking gesteld voor investeringen in de land- en tuinbouw. De bodem van dat budget raakt wel in zicht, blijkt uit de Kamerbrief.
Ook voor innovatie en de omslag naar doelsturing trekt de landbouwminister 1,25 miljard tot 2,5 miljard euro uit. Daarbovenop komen nog 250 miljoen euro voor het mestbeleid, 500 miljoen euro voor natuurbeleid en 500 miljoen euro voor visserij en overige posten.
Overheveling naar landbouwbegroting
Wiersma schrijft dat in het voorjaar van 2025 aan de hand van de uitgewerkte plannen een besluit zal worden genomen over de verdeling en de overheveling van bijbehorende financiële middelen naar de landbouwbegroting. Die middelen moeten dan vanaf 2026 beschikbaar komen.
Bij innovatie denkt Wiersma naast emissiereducerende technieken, aan managementmaatregelen en een voerspoor. Waar het NPLG gericht was op het gehele landelijk gebied, is de aanpak nu meer gebiedsspecifiek. Daarbij kunnen per gebied verschillende combinaties van bijvoorbeeld innovatie, instrumenten, grondmobiliteit, opkoop en herbestemming nodig zijn.
Momenteel lopen er gesprekken met decentrale overheden over hoe deze aanpak vorm te geven.
280.000 hectare natuurbeheer
Aan het natuurbudget van 500 miljoen euro heeft de minister een streefdoel gehangen. Het areaal onder het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) moet groeien van 100.000 hectare naar 280.000 hectare. Ook worden gebieden aangewezen die extra aandacht nodig hebben. Het kan gaan om bepaalde veenweidegebieden of gebieden rondom kwetsbare natuur.
Wiersma werkt de hoofdlijnen die zij vrijdag heeft gepresenteerd de komende weken verder uit, in overleg met gemeenten, provincies, boerenorganisaties en andere sectorpartijen. De minister had het 'roekeloos' gevonden als ze haar plannen voor een omslag in de landbouw 'in één keer over de schutting zou gooien'.
Woensdag 4 december wacht minister Wiersma een waarschijnlijk pittig debat over haar stikstofplannen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Weidesleep 5 mtr.
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag10° / 4°30 %
-
Maandag11° / 9°10 %
-
Dinsdag10° / 7°10 %