Jonge ondernemers onderzoeken toekomstkansen via Nuffield-scholarship

Nuffield heeft vorige week zeven nieuwe scholars gepresenteerd tijdens de najaarsbijeenkomst in het Utrechtse Kamerik. De jonge agrarisch ondernemers gaan in 2025 met een duidelijke onderzoeksvraag twee jaar lang kennis opdoen bij verschillende bedrijven in binnen- en buitenland.

Jonge+ondernemers+onderzoeken+toekomstkansen+via+Nuffield%2Dscholarship
© Nuffield

De onderzoeksvragen van de Nuffield-scholars zijn gericht op het verbeteren van de toekomstkansen van hun eigen bedrijf, maar de lessen die ze opdoen houden ze niet voor zichzelf. De bedoeling is dat ze deze zoveel mogelijk delen met hun collega's in Nederland.

De nieuwe scholars voor 2025 zijn melkveehouders Stan Corstjens, Henrie van Steenbergen en Wilco Brouwer de Koning, akkerbouwer en tuinder Ivar van Drost, fruitteler Juliette Vernooij, varkenshouder Ruben Exterkate en pluimveehouder Alrik Visscher.

Stan Corstjens heeft in het Limburgse Haler samen met zijn ouders een melkveebedrijf met tweehonderd koeien. Daarnaast werkt hij als agrarisch bedrijfsadviseur. Met het oog op het Convenant dierwaardige veehouderij vraagt hij zich af in wat voor stal hij in 2035 koeien zal houden, rekening houdend met de opgaven rond emissiereductie en energieopwekking.

Ivar van Dorst heeft na zestien jaar het ouderlijke bedrijf weer nieuw leven ingeblazen. Hij kiest daarbij voor strokenteelt en mengteelten, een biologische aanpak en experimenteert met Nederlandse kruidenthee, korte ketens en het opbouwen van gemeenschappen. Hij hoopt tijdens zijn Nuffield-scholarship inzichten op te doen in het afzetten van duurzame producten op een aantrekkelijke manier, waar ook de consument nauw bij betrokken is.


Automatisering in fruitteelt

Juliette Vernooij gaat het fruitbedrijf van haar vader overnemen. Met de opkomst van geavanceerdere technologieën wil zij meer te weten komen over de mogelijkheden van automatisering en mechanisering binnen de fruitteelt en de toepasbaarheid in de sector en haar eigen bedrijf.

Hoe voeren boeren in andere landen hun koeien, hoe stellen ze het rantsoen samen en hoe slaan ze grondstoffen op en bewerken ze die? Daar gaat Henrie van Steenbergen, die samen met zijn ouders een melkveebedrijf in het Gelderse Wilp heeft, mee aan de slag. Hij gaat op zoek naar mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in het rantsoen van melkvee en om het huidige systeem te vereenvoudigen.

In Bentelo heeft Ruben Exterkate een biologisch varkenshouderijbedrijf. De Overijsselaar wil ontdekken hoe een toekomstbestendig economisch model van voedselproducenten in balans kan blijven met maatschappelijke wensen van een snel veranderende samenleving.


Meten en belonen biodiversiteit

Brouwer de Koning heeft samen met zijn familie een melkveehouderij met 180 melkkoeien in Heiloo. Hij is ook actief bij de LTO-vakgroep Melkveehouderij, waar hij bestuurlijk verantwoordelijk is voor de thema's biodiversiteit, arbeid en internationaal. Daarnaast is hij bestuurlijk betrokken bij de International Dairy Federation. De Noord-Hollandse melkveehouder wil met het Nuffield-scholarship onderzoek doen naar het meten en belonen van inspanningen met het oog op de biodiversiteit in de zuivelketen.

Samen met zijn ouders heeft Alrik Visscher in het Overijsselse Dalfsen een biologisch scharrel- en leghennenbedrijf. Hij hoopt tijdens het scholarship nieuwe verbredingsmogelijkheden voor het legpluimveebedrijf te ontdekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer