Europese melkprijs in augustus gemiddeld 46,17 euro

De gemiddelde melkprijs in Europa is in augustus met 78 cent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat is een toename van 1,7 procent. Dat blijkt uit de nieuwste internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF).

Europese+melkprijs+in+augustus+gemiddeld+46%2C17+euro
© Twan Wiermans

De gemiddelde melkprijs komt in augustus uit op 46,17 euro per 100 kilo standaardmelk. De gemiddelde Europese melkprijs ligt in augustus 11,5 procent hoger dan in juli vorig jaar. In augustus stegen bijna alle berekende melkprijzen van de Europese zuivelorganisaties behalve die van het Finse Valio en het Franse Lactalis. De melkprijzen van deze zuivelondernemingen bleven op gelijk niveau ten opzichte van juli.

Ook de Amerikaanse klasse III-melkprijs steeg weer in augustus na een daling in juli. De melkprijs van het Nieuw-Zeelandse Fonterra daalde, maar dat komt door een koerswijziging van de munt.


Ierse zuivelondernemingen stijgen hardst

De grootste stijging in de melkprijs kregen melkveehouders die leveren aan het Ierse Tirlan (+1,50 euro), het Zwitserse Emmi (+1,44 euro), het Ierse Dairygold (+1,26 euro) en het Ierse Kerry Agribusiness (+1,26). Bij FrieslandCampina ging de melkprijs in augustus met 1,18 euro omhoog. Daarmee hoort het Nederlandse zuivelbedrijf bij de bedrijven waar de melkprijs het hardst steeg deze maand.



De internationale melkprijsvergelijking bevat ook een overzicht van de melkproductie en marktomstandigheden. De Nederlandse melkaanvoer daalde in augustus met 4 procent. Sinds juni is een versnelling te zien in het tempo van de productiedaling in Nederland. Volgens marktdeskundigen lijkt dit een direct gevolg te zijn van de opleving van het blauwtongvirus. Bovendien is het ruwvoer vanwege het natte seizoen van sterk wisselende kwaliteit. Bij elkaar opgeteld lag het productieniveau op Nederlandse melkveebedrijven tot en met augustus 2024 1,9 procent lager dan in dezelfde periode van 2023.


Melkproductie in Europa

Tot en met juni nam de melkproductie in de Europese Unie als geheel toe. Dat veranderde in juli. In deze maand nam de Europese melkproductie af met 0,5 procent. Dit lijkt ook te maken te hebben met de uitbraak van blauwtong in Noordwest-Europa. Behalve Nederland hadden ook België, Denemarken en Duitsland te maken met een productiedaling.

Ook de Ierse melkaanvoer blijft verder krimpen. De groei van de Poolse aanvoer zette door, maar wel minder sterk als in de maanden daarvoor. In Frankrijk neemt de melkproductie sinds mei weer toe. Per saldo steeg de EU-melkaanvoer in de periode van januari tot en met juli 2024 met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Zuivelexporterende landen

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen vertoont een wisselend beeld. In de Verenigde Staten daalde de melkproductie in augustus nog licht (-0,4 procent). De afname in Argentinië (-5 procent) en Uruguay (-9 procent) was weer aanzienlijk. Australië realiseerde een verdere toename (+2 procent). Ook de Nieuw-Zeelandse aanvoer groeide in deze seizoensmatige lagere productiemaand flink (+8 procent). Het melkvolume van de belangrijke zuivelexporterende landen wereldwijd (inclusief de Europese Unie) lag tot en met juli 2024 per saldo gelijk aan vorig jaar.

Sinds juli is de boterprijs verder gestegen. Half augustus werd het record van april 2022 geëvenaard om vervolgens in september met 810 euro het hoogste punt te bereiken. De botermarkt is nog altijd 'extreem vast', stellen de marktkenners van ZuivelNL. Dat komt door het beperkte aanbod, de lage voorraadniveaus, de goede vraag en de 'torenhoge' roomprijzen.

De notering van mageremelkpoeder heeft een wat minder grillig beeld laten zien dit jaar dan boter en room. Wel is er sprake van schommelingen in de prijs. Dit heeft vooral te maken met de onvoorspelbaarheid aan de vraagzijde. Na een aantal maanden van lichte daling stabiliseerde het prijsniveau eind juli. Sinds half augustus zijn de prijzen door de tegenvallende melkproductie en beperktere beschikbaarheid van concentraat weer wat omhooggegaan. De vraag naar mageremelkpoeders blijft zwak en beperkt de prijsstijging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 7°
    90 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    90 %
  • Zondag
    7° / 4°
    65 %
Meer weer