Betere beworteling bij uienteelt op ruggen

De beworteling van uien is bij de teelt op ruggen beter dan een bij een vlakvelds teeltsysteem. Dat viel eind augustus op in een stikstofonderzoek op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. Deze bevinding biedt onder meer voordelen bij de opname van stikstof.

Betere+beworteling+bij+uienteelt+op+ruggen
© Job Hiddink

Het zijn de eerste bevindingen van de stikstofproef die valt onder het project 'Kennis op Maat'. In het onderzoek dat plaatsvindt op proefboerderij Rusthoeve worden drie verschillende manieren van stikstoftoediening beproefd in twee verschillende teeltsystemen: uien op ruggen en vlakvelds. Daarin wordt een standaard stikstofbemesting vergeleken met een slow-release-meststof en fertigatie.

Bodemspecialist Nelis van der Bok van Delphy nam onlangs de bezoekers aan de Uiendag op de proefboerderij mee naar de objecten. Ondanks dat over de uienopbrengsten nog niet veel te zeggen viel, kon hij de aanwezigen wel meenemen in zijn eerste bevindingen van de proef.

Veel haarwortels

Wat Van der Bok vooral opvalt is dat de beworteling van de uien die groeien in ruggen een stuk beter is dan op het vlakveldse teeltsysteem. Als hij een stukje van de rug opengraaft, dan is inderdaad goed te zien dat er veel haarwortels in de rug zitten. 'Bij het vlakveldssysteem gaan de uienwortels niet zo makkelijk de diepte in, maar gaan ze meer horizontaal door de bodem', stelt de bodemspecialist vast.

Deze constatering was overigens ook wel zijn verwachting. 'Voor het maken van de ruggen haal je de grond los en daardoor kunnen de wortels er dus ook makkelijker doorheen. Nadeel van de losse grond is wel dat deze sneller opdroogt dan bij een vlakveldssysteem. Losse grond houdt minder goed vocht vast en daardoor is de kans ook groter dat nutriënten makkelijker uitspoelen. Maar als de beworteling op orde is, wordt dat weer grotendeels gecompenseerd. De meststoffen worden dan beter opgenomen', legt Van der Bok uit.


Profielkuil in de stikstofproef op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat.
Profielkuil in de stikstofproef op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. © Job Hiddink

In de proef viel verder te zien dat de beworteling het best is en het diepst naar beneden gaat in het ruggenobject waar de slow-release-meststof Exacote 27 is toegepast. Exacote is een stikstof-zwavelmix met Nutramon-KAS, Granular 3 Ammoniumsulfaat en gecoat ureum. De coating zorgt voor een gecontroleerde afgifte van nutriënten. In totaal is bij dit object 145 kilo stikstof per hectare via druppelslangen toegediend.

Verder lijken de andere objecten op het Zeeuwse proefveld wat meer aangetast te zijn door valse meeldauw en ook is de maatsortering van de uien kleiner. Daarnaast is er sprake van slemp op het hele perceel, door de nattigheid afgelopen winter en voorjaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer