'Biologische nitrificatieremmer kan stikstofgebruik in tarwe fors verlagen'

De Novo Nordisk Foundation heeft het International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) een subsidie van maximaal 21,1 miljoen dollar toegekend voor de ontwikkeling van tarwerassen die in staat zijn om het stikstofgebruik in de landbouw te verminderen. In het project 'CropSustainN' maken wetenschappers gebruik van een biologische nitrificatieremmer.

%27Biologische+nitrificatieremmer+kan+stikstofgebruik+in+tarwe+fors+verlagen%27
© Job Hiddink

De onderzoekers passen een genetische strategie toe die gebruikmaakt van het vermogen van een plant om bodemnitrificatie te onderdrukken door het vrijkomen van natuurlijke verbindingen. Volgens CIMMYT zal deze aanpak het gebruik en de uitspoeling van stikstofmeststoffen sterk verminderen zonder dat de tarweopbrengst daar onder te lijden heeft.

De internationale non-profitorganisatie stelt dat biologische nitrificatieremmers geen synthetische stoffen bevatten en meer schaalbare en kosteneffectieve oplossing kunnen bieden. Afhankelijk van de regionale teeltomstandigheden zou daardoor het gebruik van stikstofmeststoffen mogelijk met 20 procent kunnen worden verminderd.


Integratie door conventionele veredeling

Door conventionele veredeling worden genen van wildegraanvarianten zoals wilde rogge in gangbare varianten geïntegreerd. Deze hebben sowieso een betere stikstofgebruiksefficiëntie. CIMMYT stelt de veredelde gewassen beschikbaar gesteld aan zijn mondiale netwerk van partners voor het internationale publieke belang.

Tijdens het project 'CropSustainN' is het de bedoeling om de werkzaamheid van de biologische nitrificatieremmer te valideren in verschillende klimaten en de technologie te integreren in de reguliere landbouw. De tarwerassen worden toegankelijk voor alle boeren zonder exclusieve patentrechten voor de toegepaste genetische strategie.


Vervolg

Het project is een vervolg op het gezamenlijke onderzoek van het Japan International Research Centre for Agricultural Sciences en CIMMYT dat in 2015 begon. Ook het International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics, de Universiteit van Aarhus, de Universiteit van Aberdeen en de Universiteit van Kopenhagen waren bij het onderzoek betrokken.

Het initiatief heeft al tarwelijnen opgeleverd die in drie seizoenen zijn getest. Volgens CIMMYT zijn de gewassen nu klaar voor verdere ontwikkeling en wereldwijde introductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer