MOB eist maatregel tegen Reeuwijkse varkenshouder in slepende kwestie

De zaak loopt al meer dan tien jaar. De Haagse rechtbank heeft provincie Zuid-Holland al vijf keer gemaand om snel een oplossing te vinden in de kwestie van de zonder natuurvergunning werkende varkenshouder Wim Olieman in Reeuwijk. Maar woordvoerders van de provincie stapten dinsdag voor de zoveelste keer naar de Raad van State om een uitspraak van de Haagse rechtbank aan te vechten.

MOB+eist+maatregel+tegen+Reeuwijkse+varkenshouder+in+slepende+kwestie
© dirk hol

De provincie blijft weigeren om te handhaven bij Olieman, omdat de emissie van stikstof bij het bedrijf van de varkenshouder maar een zeer geringe invloed zou hebben op de omliggende beschermde natuur.

De eis van de rechtbank om een natuuronderzoek te leveren dat de goedkeuring kan hebben van de Ecologische Autoriteit is volgens provincie Zuid-Holland niet uit te voeren binnen de gestelde acht weken. Daarom vraagt de provincie uitstel aan de Raad van State. Intussen is er wel nader onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van de varkenshouderij.


'Zaak draait om uitstel'

Valentijn Wösten, de woordvoerder van Mobilisation for the Environment (MOB) die vanaf het prille begin met de provincie in de clinch ligt over Oliemans bedrijf, vindt dat dit onderzoek niets voorstelt. 'Uitstel, uitstel, uitstel. Daar draait deze hele zaak om', zegt Wösten. Hij vraagt de Raad van State juist om een maatregel die snel een einde maakt aan de illegale productie van stikstof bij de varkenshouderij.

Dat kan zijn het leeghalen van de stal of een fors deel van het aantal varkens verwijderen. Maar daar valt volgens Wösten niet over te praten met de provincie. Hij verwijt de provincie een tunnelvisie. Daarin is alles gericht op het afwijzen van het handhavingsverzoek van MOB. 'De provincie kijkt niet open naar deze kwestie', zegt hij. 'Maar gewoon handhaven bestaat ook nog.'

De door provincie Zuid-Holland berekende kleine toename van stikstof is volgens de provincie geen probleem. Maar MOB en de Raad van State denken daar toch anders over. Volgens de raadsvoorzitter zijn er meer bedrijven die maar een klein beetje toename veroorzaken. Maar vele kleine beetjes samen is toch veel. Bovendien valt er veel te twijfelen over de berekening, omdat Olieman een luchtwasser gebruikt die waarschijnlijk meer belooft dan deze doet.


Legalisatieprogramma

De provincie hoopt uitstel van handhaving te krijgen tot volgend jaar, wanneer het legalisatieprogramma voor PAS-melders moet zijn voltooid. Maar op de vraag van de raadsvoorzitter hoe het daar nu mee staat in Zuid-Holland, moest de provinciewoordvoerder het antwoord grotendeels schuldig blijven. 'We doen ons uiterste best.' Concrete resultaten kon hij niet noemen. In elk geval is het in 2025 duidelijk, stelde de provinciewoordvoerder: legaliseren van PAS-melders of handhaven.

Olieman is het intussen helemaal zat. 'Het irriteert mij dat ik het pispaaltje ben in een strijd tussen MOB en de overheid. Ik heb me in mijn beleving altijd aan de regels gehouden. Mijn zoons willen de zaak overnemen. Maar de bank zegt: 'Dat gaan we niet doen'.'


Als de varkens weg moeten, dan moet de ondernemer de brij van zijn kaasmakerij die als voer voor zijn varkens dient, voor veel geld laten weghalen. Maar volgens Wösten ligt alle risico bij Olieman zelf. 'Hij is de stal gaan bouwen op basis van een niet-onherroepelijke natuurvergunning.' Daar is het volgens Wösten allemaal mee begonnen.

De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer