Glastuinbouw Nederland verliest rechtszaak over plattelandswoning Almere

De Raad van State gaat akkoord met de omzetting van een bedrijfswoning bij een fruitkweker in het Flevolandse Almere naar een plattelandswoning. Glastuinbouw Nederland maakte bezwaar tegen die omzetting.

Glastuinbouw+Nederland+verliest+rechtszaak+over+plattelandswoning+Almere
© Dirk Hol

De organisatie van tuinders wil voorkomen dat de plattelandswoning in de weg staat bij toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van glastuinbouw in dit gebied. Maar volgens de Raad van State is dat niet zo, omdat die uitbreidingsmogelijkheden nog onzeker zijn.

Voor bestaande bedrijven en bestaande uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven in de buurt mag de plattelandswoning geen obstakel zijn. Maar ook daarvan is volgens de Raad van State geen sprake. 'Overigens is gebleken dat er nagenoeg geen bestaande uitbreidingsmogelijkheden voor de omliggende glastuinbouwbedrijven meer zijn, omdat deze mogelijkheden al nagenoeg volledig zijn benut', concludeert de Raad van State. In dit geval kan de omzetting naar een plattelandswoning dus geen kwaad.

De locatie ligt in glastuinbouwgebied Buitenvaart aan de Huydecoperweg in Almere. De fruitkwekerij telt nu nog twee bedrijfswoningen. Een van die woningen wordt omgezet naar plattelandswoning, zodat die aan derden die niets met het bedrijf te maken hebben, kan worden verkocht.


Geen leden in de buurt

Gemeente Almere betoogde bij de Raad van State dat Glastuinbouw Nederland niet het recht heeft om de omzetting aan te vechten. Dat zou alleen kunnen als de organisatie zou procederen namens bedrijven in de omgeving die in hun belangen worden geraakt. Volgens gemeente Almere zijn er geen leden van Glastuinbouw Nederland in de buurt van de locatie actief.

Maar die poging van de gemeente om Glastuinbouw Nederland buitenspel te zetten, is door de Raad van State verworpen. Volgens de Raad van State mag de organisatie op grond van haar statuten opkomen voor het algemenere belang van de ontwikkeling van glastuinbouw in de Buitenvaart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer