'Weerbare bodem gaat de landbouw niet redden'

Kringlooplandbouw gaat de landbouwsector niet redden. Net zoals natuurinclusieve landbouw dat niet gaat doen. En ook regeneratieve landbouw, niet-kerende grondbewerking, groene gewasbescherming en hoogwaardige innovaties doen dat evenmin. Zelfs een weerbare bodem – of wat daar van over is na de vele regen van de afgelopen maanden – staat niet garant voor succesvolle toekomstige teelten. Nee, we hebben het beste van alles nodig.

%27Weerbare+bodem+gaat+de+landbouw+niet+redden%27
© Dirk Hol

Het jaar 2024 drukt ons hard met de neus op de feiten. De gewassen hebben het zwaar te verduren gehad. Kijk maar naar de graanopbrengsten. En in aardappelen en uien tekent het nog sterker. Al zijn goede percelen ook echt goed. De aanleg is er wel, maar in deze warmere week komt direct aan het licht waar het eerder te nat was. Met daarbij de druk van ziekten als phytophthora en valse meeldauw.

Het blijft voorlopige alle hens aan dek. Het is duidelijk dat de gewasbescherming dit jaar nauwelijks, en soms zelfs helemaal niet, afdoende is. Maar dat is niet genoeg voor de toekomst, met het oog op alle gewasbeschermingsmiddelen die zullen vervallen en op ziekten die zich aanpassen.

Een bodem kan nog zo gezond zijn, zonder resistenties of goede gewasbeschermingsmiddelen houd je een ziekte als phytophthora niet tegen. En in kletsnatte voorjaren valt mechanische onkruidbestrijding niet mee.

Niet mopperen in app-groepen over hoe links Nederland alles verpest, nee zelf goede stappen zetten

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Nu niet, maar over tien jaar nog steeds niet. Het wordt niet vanzelf gemakkelijker. Het vraagt om een aanpassing van teeltsystemen, gewassen, technieken en methoden en een aanpassing van de mindset van agrariërs, inclusief de periferie. Met daarbij een belangrijke rol voor de veredeling.

We hebben daarom niet alleen een weerbare bodem nodig, maar vooral ook weerbare vakmannen en ondernemers, weerbare politici en onderzoekers en weerbare veredelaars en onderwijzers. Niet alleen om de hoognodige ontwikkeling tot stand te brengen, maar ook om af en toe over je eigen schaduw heen te stappen en gezamenlijk op te trekken.

En dan bedoel ik niet samen in app-groepen mopperen over hoe links Nederland alles verpest. Of hoe over de BBB en de nieuwe minister nog niet aan ieders hoge verwachtingen voldoen. Nee, het gaat om zelf de goede stappen zetten. Trek samen op. Geen wijzende vingers of schamper lachje over en weer tussen biologisch en gangbaar, maar elkaar versterken.

Heb respect voor andere manieren van bedrijfsvoering. Houd het tempo erin en houd het initiatief. Dat maakt je als sector weerbaar en sterk. En daarmee heb je, naar mijn bescheiden mening, de meeste kans om het te redden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 10°
    80 %
Meer weer