'Niet-productief beleid om te braken'

Het blijft onnatuurlijk. Het beleid dat vanaf volgend jaar 4 procent van mijn akkerbouwareaal niet-productief moet zijn om GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Je wordt betaald om minder productief te zijn, bijvoorbeeld door te braken. Dat heeft vast te maken met milieu-impact.

%27Niet%2Dproductief+beleid+om+te+braken%27
© Dirk Hol

Wat dat betreft kan ik, los van effectiviteit, nog begrijpen dat langs emissiegevoelige landschapselementen bepaalde bufferstroken worden ingesteld. Maar wat is de meerwaarde om dit met bijvoorbeeld groene braak aan te vullen tot 4 procent en wat brengt dat het milieu? De impact op de omzet zal uiteindelijk beperkt zijn. De impact op het milieu ook.

En laten we niet vromer dan de paus zijn: natuurlijk, het is business. Maar het is niet alleen business. Op 16 oktober was het Wereldvoedseldag. Dan lees je dat in 2022 wereldwijd 783 miljoen mensen honger hadden. Evenveel als in 2021. En veel meer dan voor corona en de oorlog in Oekraïne. Bovendien hebben 2,4 miljard mensen regelmatig onvoldoende voedsel.

Dit zijn gigantische aantallen en wij kunnen ons er niets bij voorstellen. De cijfers komen uit onderzoek van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. En naar de toekomst toe zijn de uitdagingen groot. Momenteel krimpt de wereldvoorraad graan. En de komende decennia gaat de groeiende bevolking steeds meer in steden wonen. Van de verwachte 10 miljard mensen in 2050 zou bijna 70 procent in de stad wonen. Dat brengt extra voedselonzekerheid met zich mee.

En wij maar puzzelen met eco-activiteiten en landschapselementen

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

En wij hier maar puzzelen met landschapselementen, eco-activiteiten en goede landbouw- en milieucondities. Eens zien hoe we aan de 4 procent komen. Komen onze niet zo productieve dijken eindelijk van pas. Of toch niet; dijken zijn blijvend grasland en dat telt niet als niet-productief. Dan het niet-productieve water achter de boerderij; dat telt ook niet, want het water is groter dan 0,5 hectare. Nederland op z'n smalst.

Ondertussen hoop ik op wat droge dagen om het laatste graan te zaaien. Daarbij opletten waar de bufferstrook 1 meter moet zijn en waar 3 meter. Ik heb laatst per ongeluk al een te brede strook laten liggen. Jammer. Zoals ik zei: het blijft onnatuurlijk. Beleid om te braken? In ieder geval beleid om minder productief te zijn. En misschien zeg ik over een paar jaar wel tegen mijn kinderen: 'Vroeger zaaide papa de tarwe tot aan de slootwal.' En dat ze me dan met grote ogen aankijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer