'Halvering chemische gewasbescherming in 2030? Ik teken ervoor!'

Eerlijk gezegd maakte een euforisch gevoel zich van me meester toen bleek dat het pesticidenplan, als onderdeel van de Green Deal, was weggestemd door het Europees Parlement. Het pesticidenplan omvatte aanscherping van de regels bij gewasbescherming en een halvering van de toepassing en milieubelasting in 2030. Even lucht, dacht ik.

%27Halvering+chemische+gewasbescherming+in+2030%3F+Ik+teken+ervoor%21%27
© Dirk Hol

Toch kwam snel het besef dat ook zonder pesticidenplan we in 2030 al gauw met minimaal een halvering van de chemische gewasbescherming te maken hebben. En ik ben bang dat het meer is, om verschillende redenen. Als je alleen al bedenkt dat de afgelopen vijf jaar driekwart van de synthetische actieve stoffen door strenge normen en het terugtrekken door fabrikanten niet door de herregistratie kwam.

Dan wordt de middelenkast aardig leger. En deze trend zet door, met of zonder pesticidenplan. Er is sprake van een enorme verschraling van het aanbod actieve stoffen. Daarbij wordt het stapelen van gewasbeschermingsmiddelen bij de toepassingen steeds verder aan banden gelegd. Een enorme inperking waarmee niet alleen een aantal moeilijke teelten in de knel komt, maar ook in grote teelten problemen ontstaan. Arealen van verschillende teelten gaan krimpen.

Daarbovenop krijgen individuele telers aanvullende eisen van verpachters en afnemers op hun bord. En wat gaat er gebeuren vlak bij bewoning en in waterwingebieden?

De sector staat voor flinke uitdagingen, toch zie je juist nu de innovatiekracht

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove (GR)

Ook de meettechniek staat niet stil. Zo kunnen waterschappen sinds kort tot een duizend keer lagere concentratie actieve stoffen in het water aantonen. Normoverschrijding binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) is daarmee ook van de voorheen niet-toetsbare stoffen aantoonbaar.

Al met al flinke uitdagingen. Toch zie je juist nu de innovatiekracht in de sector. Het vliegwiel komt op gang. Zo schieten de verschillende robots als paddenstoelen uit de grond. Spotsprayers zijn een fase verder, vele tientallen draaien al. En in pootaardappelen groeit de belangstelling van luizengaas tegen virus. Daarnaast leren we steeds meer over bemesting, resistente rassen en voorvrucht om de kans op ziekten en plagen te verkleinen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee de akkerbouwsector minder afhankelijk wordt van gewasbeschermingsmiddelen. Dus ja, halvering van de gewasbescherming in 2030, daar teken ik voor. En met mij volgens mij veel akkerbouwers. Daar hebben we 'Geen Deal' voor nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer