'Vroeg maar nat voorjaar: weer een leuke uitdaging'

Hoewel de natuur dit jaar vroeg ontwaakte, is er tot half april op het land nog maar weinig gebeurd. We hebben inmiddels een deel van de uien gezaaid, evenals het laatste graan en is er wat drijfmest uitgereden met de sleepslang. Ik ben blij dat dit gelukt is. Maar het ging elke keer net.

%27Vroeg+maar+nat+voorjaar%3A+weer+een+leuke+uitdaging%27
© Dirk Hol

We kunnen later dit voorjaar aan de tarwe wel zien waar de sleepslangtrekker langsgereden is, verwacht ik. Het valt telkens tegen hoe nat de ondergrond is. Er is maar weinig regen nodig om de drainagebuizen te laten lopen.

Over het algemeen lijkt de structuur van de grond goed te zijn. Zowel op de geploegde grond als op de percelen met niet-kerende grondbewerking (NKG). Het probleem qua bewerkbaarheid zit er vooral in dat wanneer je iets dieper komt, de grond echt nog ontzettend nat is. En ook de onkruiden op de kale percelen vroegen de nodige aandacht.

Sinds het begin van week 16 regent het weer en de regenmeter heeft de 20 millimeter in 24 uur tijd alweer aangetikt. Normaal gesproken is de maand april, met 41 millimeter, de droogste maand van het jaar. Daar zitten we nu – halverwege de maand – al ruim overheen. Dat de gewassen wat later in de grond komen, is wat mij betreft dan ook niet zo’n probleem. Liever wat minder kilo’s en een goede prijs. En meestal werkt het weer vanzelf mee.

Wat is wijs? Over een paar maanden zullen we het weten

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove (GR)

Al wil schraal, droog weer bij het zaaien van de uien weleens problemen geven later in de tijd. Zeker wanneer het zaaibed niet optimaal verkruimelt. Vandaar dat we nu, in de periode voor de regen, juist het zwaarste perceel gezaaid hebben. Al was die qua bewerkbaarheid niet het beste. Maar nu met die 20 millimeter komt alles wel aan de gang.

De slempgevoelige percelen in natte toestand vlak voor de regen zaaien, durfden we niet aan. Tja. Wat is wijs? Over een paar maanden zullen we het weten. Ik ben erg benieuwd hoe dit seizoen zal verlopen. Daarbij wordt het in de pootaardappelen vooral spannend hoe het afloopt met de virusdruk en zeker ook met phytophthora. Dat laatste is nog nooit zo spannend geweest als dit jaar.

Maar ook in de uien is het niet bij voorbaat een gelopen race: komt alles er een beetje netjes in straks? Ook na de grondbewerking die niet overal uitgevoerd of geslaagd is. En hoe gaat het lopen met de uienvlieg en de bonenvlieg? De druk is alweer hoog. We gaan het meemaken.

Ik heb er weer zin in, we moeten er weer bovenop zitten. Boer zijn is en wordt nooit saai, geen jaar is immers hetzelfde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer