'Liever boerenverstand dan een boerenpartij'

De aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is nu echt begonnen. De campagnes starten op en partijprogramma's worden afgerond. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was er keuze uit maar liefst 37 partijen. Dit najaar zullen dat er vast niet minder zijn. Het is het resultaat van ontevredenheid over Haagse keuzes en wantrouwen in de regering.

%27Liever+boerenverstand+dan+een+boerenpartij%27
© Dirk Hol

Een aantal van die nieuwe partijen doet een appel op de boerenstem. BoerBurgerBeweging is daarbij een bekend voorbeeld. Ook Belang van Nederland kiest nu voor een duidelijk geluid richting landbouw via de verbintenis met Farmers Defence Force. En wat gaat de partij van Pieter Omtzigt doen?

Eigenlijk was het mooier als deze nieuwe partijen niet nodig waren en we bij de regering wat meer gezond boerenverstand zouden zien. Met beide benen op de grond en stap voor stap verder. Maar alles lijkt in het extreme te schieten, waarbij de staat van de natuur als argument voor ongeveer alles wordt gebruikt. Om de haverklap horen we hoe slecht het ervoor staat met onze flora en fauna.

Ik wil het best geloven, maar ik zie het niet. Sla je bij het Compendium voor de Leefomgeving de Living Planet Index Nederland erop na, die de gemiddelde trend van allerlei inheemse soorten weergeeft, dan blijkt dat deze index sinds 1990 met iets meer dan 2,2 procent is toegenomen.

Eigenlijk was het mooier als deze nieuwe partijen niet nodig waren en we bij de regering wat meer gezond boerenverstand zouden zien

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Meer dieren dus, waarbij de laatste twaalf jaar de trend stabiel is. Daarbij zijn er soorten die flink achteruit zijn gegaan, soorten die flink zijn gegroeid en soorten die stabiel zijn. Ik lees tegelijk dat je het moet zien als stabilisatie op de bodem van de put. Tja, kan het niet beter? Jazeker, vooral in de agrarische gebieden. Daar is een forse achteruitgang geweest. Daarbij past ook het verder reduceren van emissies.

Dan mag de politiek wat druk uitoefenen, maar wel in combinatie met vertrouwen in de agrarische sector en logische maatregelen. En niet tot de vierkante centimeter alles willen regelen. Waarbij stimulering via subsidieloterijen met subsidiepercentages van 40, 60 of zelfs 80 procent hun doel voorbijschieten, terwijl echt innovatieve ideeën niet passen binnen de sterk afgekaderde regelingen.

Of waar het afbouwen van de derogatie averechts werkt. We moeten logische dingen doen en budgetten slim besteden. Met gezond boerenverstand. Ik hoop dat we dat na 22 november op een constructieve manier gaan zien, in welke vorm dan ook.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer