Duits hobbyvarken besmet met Afrikaanse varkenspest

Bij een varken op een backyardbedrijf in het Duitse Hessen is Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Vorige maand is in die deelstaat voor het eerst een besmet wild zwijn gevonden. Hessen ligt op zo'n 3 uur rijden van Nederland.

Duits+hobbyvarken+besmet+met+Afrikaanse+varkenspest
© Pixabay

De vondst van het besmette zwijn op een varkensbedrijf in Biebesheim leidt direct tot restricties voor de overwegend kleine bedrijven daar. De regio telt ongeveer 3.500 varkens. Een bewakingsgebied van 3 kilometer rond het bedrijf is ingesteld en een bufferzone van 10 kilometer.

In deze zones is transport van levende dieren verboden, net als van mest of gebruikt strooisel. Slachtproducten uit deze regio mogen alleen in Duitsland zelf worden vermarkt of moeten voor export worden verhit en verpakt.


Intensieve zoektocht

Na de eerste vondst van een besmet wild zwijn is een intensieve zoektocht met drones en speciaal getrainde honden gestart. Er zijn inmiddels 123 kadavers van wilde zwijnen opgespoord en daarvan blijken er 15 besmet te zijn met AVP.

Al die kadavers zijn gevonden in de gemeente Gross-Gerau, waar ook het eerste besmette wilde zwijn is gevonden.

De Afrikaanse varkenspest is inmiddels ook de grens overgestoken naar deelstaat Rheinland-Pfalz. Daar zijn twee met AVP besmette zwijnen gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer