Tien uitbraken Afrikaanse varkenspest op Poolse varkensbedrijven

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest op varkensbedrijven in Polen is gestegen naar tien. Na de eerste melding op 4 juni zijn er negen bedrijven bij gekomen. Daarnaast loopt het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen flink op.

Tien+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+op+Poolse+varkensbedrijven
© Varkens Archief

In Polen lijken er duidelijke onderlinge verbanden te liggen bij de uitbraken van Afrikaanse varkenspest op de varkensbedrijven. In het noordoosten van het land liggen de bedrijven van uitbraken 2, 6, 7, 9 en 10 dicht bij elkaar. De meeste van deze bedrijven hebben een voor Polen gemiddelde omvang van respectievelijk 146, 600, 425 en 540 varkens. Alleen bedrijf 9 is met 25 varkens klein.

Uitbraken 4, 5 en 8 liggen dicht bij elkaar. Het gaat om bedrijven met 34, 102 en 125 varkens. Bedrijf 3 ligt vlak bij de grens in het noordwesten van Polen, naast de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern waar onlangs een Duits bedrijf besmet bleek te zijn. De eerste uitbraak was dit jaar in het zuidoosten van Polen naast de Oekraïense grens.


In 2023 waren er in Polen 30 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens en bijna 2.700 uitbraken bij wilde zwijnen. Dit jaar zijn er tot nu toe 930 uitbraken bij wilde zwijnen, waarbij het om in totaal meer dan 1.000 zwijnen gaat.


Italië

In Italië zijn dit jaar al 960 besmettingen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen vastgesteld. De meeste besmettingen waren in het noorden van het land. In de regio Campanië zijn voor het eerst sinds enige tijd weer nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij zwijnen vastgesteld.

De meeste uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens zijn nog steeds in Roemenië. Daar zijn het er dit jaar al 62. Servië telt 49 uitbraken, Bosnië en Herzegovina 19, Oekraïne 15, Griekenland en Moldavië ieder 5, Noord-Macedonië 2 en Bulgarije, Duitsland en Litouwen ieder 1 uitbraak.

Behalve Italië en Polen met veel uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen zijn er ook veel besmette zwijnen ontdekt in Letland met 321 besmettingen, in Litouwen met 297 besmettingen en in Hongarije met 217 besmette zwijnen.

In Duitsland zijn er dit jaar 120 besmette wilde zwijnen gevonden. Op 15 juni is 1 besmet zwijn gevonden in de deelstaat Hessen op betrekkelijk korte afstand van de Nederlandse grens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer