LTO: blijf scherp op insleep Afrikaanse varkenspest

LTO Nederland roept veehouders, dierenartsen, slachterijen en vakantiegangers op alert te zijn op Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. 'Niet alleen varkenshouders, maar alle veehouders, de hele sector en sectoren waar arbeidsmigranten werken moeten alert blijven om insleep te voorkomen', zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland.

LTO%3A+blijf+scherp+op+insleep+Afrikaanse+varkenspest
© Vidiphoto

Op 15 juni bevestigde het Friederich-Loeffler-Institut dat een wild zwijn in Hessen besmet was met Afrikaanse varkenspest. Dit laat zien dat het virus een grote sprong kan maken van zo'n 500 kilometer. 'We zien deze ontwikkeling van Afrikaanse varkenspest als zeer zorgelijk. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is menselijk handelen', zegt Van de Ven.

Als het goed is, hebben varkenshouders en slachterijen hun medewerkers al geïnformeerd over de risico's van het meenemen van mogelijk besmet materiaal uit het thuisland. De LTO-bestuurder vraagt ook andere sectoren die werken met seizoensarbeiders, extra aandacht te besteden aan bewustwording van hun medewerkers over de risico's van het meenemen van mogelijk besmet materiaal uit het thuisland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft folders om seizoensarbeiders in verschillende talen te informeren.


LTO benadrukt dat varkenshouders en dierenartsen alert moeten zijn op mogelijke verschijnselen van Afrikaanse varkenspest op bedrijven en dat direct moeten melden bij de NVWA. Ook is het noodzakelijk te letten op ziekteverschijnselen bij wilde zwijnen en dode wilde zwijnen te melden bij de lokale grofwildcoördinator.


Reiniging en ontsmetting

Veehouders moeten erop letten dat er alleen schone veewagens op het erf komen. Alle vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren naar Nederland, moeten direct een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Geladen vervoermiddelen moeten na het lossen ter plekke een eerste R&O krijgen. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum, om daar een tweede R&O te ondergaan. Dit geldt sinds de uitbraak op een varkensbedrijf in Duitsland op 5 juni ook voor Duitsland, naast Bulgarije, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen van buiten de Europese Unie.


Varkensproducten achterlaten in de natuur, op een parkeerplaats of bij een varkensbedrijf is in alle gevallen ongewenst. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt LTO om geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten mee naar Nederland te nemen. Etensresten achterlaten in de natuur, op een parkeerplaats of bij een varkensbedrijf is in alle gevallen ongewenst. Ze horen in een goed afgesloten afvalbak of thuis weggegooid te worden.

Verder raadt de belangenbehartiger aan nooit varkens of wilde zwijnen te voeren, ook niet op bijvoorbeeld een kinderboerderij. Verder is het volgens de organisatie belangrijk je schoenen goed schoon te houden, om niet per ongeluk het virus mee naar Nederland te nemen.


Elektrisch hek

In het besmette gebied met een straal van 15 kilometer rondom de vindplaats van het met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijn in de Duitse deelstaat Hessen liggen 75 overwegend kleine bedrijven die samen 5.600 varkens hebben. Het gebied wordt begrensd door snelwegen en de Rijn. Aan de zijde waar geen natuurlijke grens ligt, komt nu snel een elektrisch hek van 11 kilometer. Hiertoe is eerst een strook vrijgemaakt van begroeiing.

In het betreffende gebied wordt intensief gezocht naar kadavers of resten van wilde zwijnen die mogelijk besmet zijn. Tot nu toe zijn die niet gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer