Tweede reiniging en ontsmetting verplicht bij veewagens uit Duitsland

Een tweede reiniging en ontsmetting in Nederland van veewagens die uit Duitsland komen, is weer verplicht. Dat heeft te maken met een recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een vleesvarkensbedrijf met 3.500 dieren in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommern.

Tweede+reiniging+en+ontsmetting+verplicht+bij+veewagens+uit+Duitsland
© Van Dijk Varkenshandel

Alle veewagens die evenhoevigen transporteren, moeten bij terugkomst in Nederland verplicht binnen 24 uur een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) op een erkende R&O-plaats laten uitvoeren. Dit geldt voor veewagens afkomstig uit Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen van buiten de Europese Unie, zoals het Verenigd Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina en Oekraïne.

In Polen zijn er twee uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gekomen. In de stad Sobiewola in het woiwodschap (provincie) Ermland-Mazurië is de ziekte vastgesteld op een bedrijf met 146 varkens. In de stad Nieznan in het woiwodschap West-Pommeren werd een bedrijf met 36 varkens getroffen door het virus. De dichtstbijzijnde boerderij ligt op 9 kilometer afstand en de rest nog verder weg. Het risico op onderlinge besmetting lijkt hierdoor klein.


Het woiwodschap West-Pommeren heeft het hoogste aantal wilde zwijnen van Polen. Het probleem is ernstig en de druk van het virus in de omgeving is hoog, stelt de provinciale veterinaire functionaris Maciej Prost in Szczecin. Er is in deze regio sinds vorig jaar een verbod om het bos te betreden.

Volgens de veterinaire functionaris is de samenwerking met districtsjagers en de directoraten van de staatsbossen goed, maar er is één bosdistrict waarmee de districtsinspectie in Szczecin geen overeenstemming kan bereiken over de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en het afschieten van wilde zwijnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer