'Doorbraak in omgevingsvergunning is bijna een feit'

Provincie Gelderland hoopt dit jaar de eerste omgevingsvergunning op basis van doelvoorschriften te verlenen. Een vergunningsvoorstel is in de maak voor een varkenshouder.

%27Doorbraak+in+omgevingsvergunning+is+bijna+een+feit%27
© Dirk Hol

Het is een doorbraak. De agrarische sector en overheden zien vergunningverlening op basis van bedrijfsspecifieke emissiedoelen als de toekomst. LNV heeft de afgelopen jaren al hard gewerkt aan de voorbereidingen ervan.

Het varkensbedrijf met dagontmesting zou anders niet vergund kunnen worden omdat het innovatieve stalsysteem geen emissiefactor kent. Doelsturing biedt uitkomst. De Gelderse varkenshouder kan met behulp van sensor- en datatechnieken ieder moment van de dag zien of hij onder de uitstootnorm blijft. Of niet. De gemeente kijkt mee en handhaaft.

De Gelderse doorbraak is zeer belangrijk omdat het veehouders meer ruimte geeft en zij ook bij juist handelen beloond kunnen worden voor de milieuprestatie die zij leveren. Het is voor het eerst dat een integrale aanpak voor emissie op bedrijfs- en gebiedsniveau mogelijk is op zo'n manier dat de ondernemer zelf het stuur in handen heeft.

Vergunningverlening op basis van emissiedoelen is de toekomst

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is goed dat een provincie en gemeente het lef hebben om deze stap te zetten en zodoende vernieuwing ondersteunen. Toch merk ik dat veehouders nog huiverig zijn. Want wat als structureel onder het emissieplafond wordt geproduceerd en latente ruimte ontstaat? Kan een veehouder dan de ruimte opvullen met meer dieren? Kan hij het verleasen en zo extra inkomsten genereren? Of kan een nabijgelegen PAS-melder vergund worden?

Het zijn terechte vragen waar nog antwoorden op gevonden moeten worden. Want alleen dan ervaart een veehouder ook de (financiële) prikkel en zal vergunnen op basis van doelsturing echt een doorbraak zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer