'Duizenden PAS-melders nog altijd in onzekerheid'

Jaren na de stikstofuitspraak van de Raad van State zitten ruim drieduizend boeren nog altijd in onzekerheid. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwe Oogst.

%27Duizenden+PAS%2Dmelders+nog+altijd+in+onzekerheid%27
© Dirk Hol

Deze week, vijf jaar geleden, zette de Raad van State op 29 mei 2019 een streep door de toen geldende stikstofregels (PAS). De hoogste bestuursrechter vond dat alle bedrijven een vergunning moeten hebben voor stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden.

De PAS-uitspraak (Programma Aanpak Stikstof) maakte in 2019 de bedrijven in één klap illegaal. Om deze groep boeren te vergunnen, is stikstofruimte nodig en die moet vrij worden gemaakt door de sector zelf. Daarom besloot demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof met een stikstofaanpak te komen die onder meer bestond uit stoppers- en omschakelregelingen en een gebiedsaanpak.

Het Rijk beloofde al direct na de uitspraak van de Raad van State de problemen op te lossen en de illegaal geworden ondernemingen voorlopig te gedogen. Maar inmiddels komen steeds meer PAS-melders toch in de problemen, omdat zij klem zitten met hun bedrijf. Zonder vergunning is natuurlijk geen financiering mogelijk om je bedrijf door te ontwikkelen. En stilstand is achteruitgang.

De vraag is of deze groep boeren gebaat is bij het beleid van de nieuwe coalitie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De vraag is of de PAS-melders gebaat zijn bij het beleid van de nieuwe coalitie. De coalitie van PVV, BBB, NSC en VVD wil het liefst af van de stoppersregelingen en lijkt de stikstofaanpak te marginaliseren. Immers, het transitiefonds waaruit de stikstofoplossingen meegefinancierd moesten worden, is er niet meer.

De plannen van de provincies lijken weer de ijskast in te kunnen en de situatie van de duizenden boeren die dringend vergund moeten worden, wordt daardoor niet minder onzeker.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer