'Dappere Femke'

Geen grijze muis, maar een jonge vrouw gaat het landbouwdepartement runnen. Gepassioneerd in mooie jurken en altijd hoog gehakt zal Wiersma de Haagse en Brusselse politieke arena voor zich proberen te winnen.

%27Dappere+Femke%27
© Dirk Hol

Het is een dappere keuze om in deze complexe tijd minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) te willen zijn. De opgaven die er liggen zijn immens, het budget beperkt en de politiek weerbarstig.

Ook Wiersma zal te maken krijgen met een sterke en opvallend eensgezinde Tweede Kamer. In de laatste landbouwdebatten over mest en gewasbescherming stond BBB vooral alleen. Met de nieuw gekozen extra parlementaire werkwijze zal Wiersma voor elk plan op zoek moeten naar meerderheden.

Veel geduld heeft de Kamer overigens niet met haar. Een dag na de beëdiging op dinsdag 2 juli staat het mestdebat al gepland. Adema’s mestplan wordt dan opnieuw besproken.

De opgaven zijn immens, het budget beperkt en de politiek weerbarstig

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Wiersma weet dat boeren torenhoge verwachtingen hebben. Bij haar aantreden temperde ze dit al: ze zal het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Wel kan de sector erop rekenen dat ze nieuwe energie meeneemt.

Die energie zal ze nodig hebben. Want om de wensen van de nieuwe coalitie in vervulling te laten gaan, moet Wiersma ook flink wat voor elkaar boksen in Brussel. BBB wil dit voor elkaar krijgen door met de vuist op de Europese vergadertafels te slaan. Hoewel BBB-leider Caroline van der Plas na een eerste bezoek al concludeerde dat netwerk en diplomatie ook nodig is.

Wiersma gaat dit combineren: de vuist en de zachte hand van diplomatie. Haar natuurlijke charmes helpen daar zeker bij. Dat gecombineerd met haar voorkomen en energie zal er hoe dan ook voor zorgen dat ze een uitstekende ambassadeur wordt van de sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer