'Geeft de nieuwe coalitie (valse) hoop?'

Het is goed dat deze coalitie er is. Vooral PVV en BBB hebben de afgelopen jaren niet onder stoelen en banken gestoken dat voorgaande kabinetten nergens voor deugden, problemen wilden oplossen die nauwelijks bestonden, onnodig veel geld uittrokken voor de landbouwtransitie en zich niet sterk zouden maken voor de gewone mens.

%27Geeft+de+nieuwe+coalitie+%28valse%29+hoop%3F%27
© Dirk Hol

Alleen al om die reden is het goed dat deze coalitie er is. Immers ‘nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen, ook in Brussel.

Het hoofdlijnenakkoord bevat veel plannen en voornemens. Het belooft de ondernemer weer centraal te stellen in het beleid en problemen te fiksen op een manier die hen past. Voor veel punten is een heel andere houding van Brussel vereist. Met een andere onderhandelingstactiek moet dat te realiseren zijn, verwacht BBB.

Een ding staat vast. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan zal het nooit liggen aan politici als Geert Wilders en Caroline van der Plas. Het zal de schuld zijn van Brussel, andere politici, rechters of de media.

Boeren zijn opgelucht omdat kabinet Rutte IV zo veel D66 ademde

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Ik vraag me af wat er dan gebeurt. Zullen boeren en burgers nog bozer worden? De roep om radicale oplossingen nog luider? Of zal de realiteitszin indalen dat het echt niet allemaal zo eenvoudig is.

Rechts-populistische partijen zullen hoe dan ook hier garen bij spinnen. Zij gedijen bij boze boeren en burgers. Of het nu wel of niet lukt, de uitkomst lijkt in hun voordeel. In de Nieuwe Oogst-verkiezingspeiling zien we die trend al langer. Ook in de meest recente. PVV trekt voor het eerst boerenstemmen (11 procent). Iets meer dan de helft van de boeren stemt op BBB (53 procent).

Het is goed dat de kersverse coalitie aan de slag kan. Immers, boeren zijn vooral opgelucht omdat het vertrekkende kabinet-Rutte IV zo veel D66 ademde. En daar zijn ze voorlopig van af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer