Boeren Hollands Kroon bundelen krachten met Microsoft

Innovatieve projecten in de agrarische sector in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon kunnen de komende twaalf jaar rekenen op ondersteuning die de sector in de regio toekomstbestendig moet maken.

Boeren+Hollands+Kroon+bundelen+krachten+met+Microsoft
© Agriport A7

Het betreft een samenwerking tussen LTO Noord-afdeling Hollands Kroon, Greenport Noord-Holland Noord en Microsoft. Ook sectororganisaties BO Akkerbouw, KAVB, ZuivelNL en de Agrarische Jongeren Wieringermeer worden erbij betrokken.

Doel van de samenwerking is 'boergedreven' innovaties stimuleren en ontwikkelen in de agrarische sector. 'We staan hierbij met beide benen in de klei van Hollands Kroon, maar we hebben geen oogkleppen op. We zoeken nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen binnen en buiten onze gemeente. We willen dat deze ontwikkelingen in de volle breedte gaan landen op de boerenerven', stellen de initiatiefnemers.


Jaarlijks 1 miljoen euro

Microsoft heeft datacenters in gemeente Hollands Kroon en ondersteunt diverse maatschappelijke projecten in Noord-Holland. Voor de agrarische sector betekent dat twaalf jaar lang jaarlijks 1 miljoen euro en waar mogelijk stelt Microsoft ook eigen deskundigheid beschikbaar.

'Met de kennis en expertise binnen Greenport Noord-Holland Noord hopen we dit bedrag te verveelvoudigen met behulp van fondsen die elders op de plank liggen', zegt Henk Geerligs namens LTO Noord-afdeling Hollands Kroon.


Project board

De samenwerking draait om gezamenlijke projecten. Het geld is niet voor individuele ondernemers. In de eerste fase van de samenwerking wordt de organisatie ingericht en komt er een project board van zeven personen, van wie minstens vier agrariërs, die verantwoordelijk wordt voor het bestemmen van de gelden. Eind dit jaar volgt een bijeenkomst waar de plannen worden gepresenteerd.

Geerligs is blij dat de drie sectororganisaties en de jonge boeren aansluiten. 'Binnen deze clubs zit veel kennis. Door de samenwerking kunnen bestaande innovatieagenda's goed op elkaar worden afgestemd. De agrarische jongeren zijn eigenlijk de club waar we het allemaal voor doen. Zij geven in de toekomst een gezicht aan de agrarische sector in ons gebied.'

Volgens Geerligs wordt de aard van de projecten bepaald door de praktijk. 'Het ligt voor de hand dat we ons in ieder geval bezig gaan houden met water en bodem. Dat zie ik als de taart. De kers op de taart zijn datagedreven landbouw en precisielandbouw. Er liggen volop kansen. De boer staan aan het roer.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer