Bollenveredelaar Hobaho gaat op eigen benen verder

Bemiddelings- en veredelingsbedrijf Hobaho gaat zelfstandig verder. Het management van Hobaho heeft met Dümmen Orange overeenstemming bereikt over de overname van Hobaho. Hobaho is sinds 2016 onderdeel van Dümmen Orange en werd destijds overgekocht van veiling Royal FloraHolland.

Bollenveredelaar+Hobaho+gaat+op+eigen+benen+verder
© René Faas

Het bedrijf gaat op eigen benen verder als specialist in bemiddeling, veiling en veredeling van bolgewassen. Dümmen Orange legt de focus nu op veredeling en vermeerdering van snijbloemen en pot- en perkplanten. De verzelfstandiging is tot stand gekomen met financiële middelen van investeringsfonds MGF.

Het zelfstandig verdergaan is opvallend omdat de bedrijven in 2016 juist samen gingen in de veronderstelling dat ze elkaar zouden versterken. Per 1 juli 2024 komen de aandelen van Hobaho Horti Groep, waaronder Hobaho, Testcentrum voor Siergewassen en Boeket Handelmaatschappij, in handen van het huidige management, bestaande uit algemeen directeur Theo Aanhane, manager financiën Hans Molenaar en manager ketendiensten Arno Verkley.

De ondernemingsraad van Hobaho heeft positief gereageerd op de overname. Het bedrijf heeft 58 medewerkers in vaste dienst. Voor hen heeft de overname geen gevolgen. MGF is als minderheidsaandeelhouder en adviseur op de achtergrond betrokken.


Biotoetsen

De afgelopen jaren heeft Dümmen Orange samen met Hobaho geïnvesteerd in de veredeling van bolgewassen en ondersteunende technieken, zoals biotoetsen en snelle vermeerdering. Dit heeft de ontwikkeling van nieuwe, sterkere rassen een enorme impuls gegeven, melden de bedrijven. Hobaho's Testcentrum voor Siergewassen zal deze ontwikkeling in de nieuwe situatie voortzetten. De focus ligt hierbij op de gewassen tulp, lelie, hyacint en gladiool. Met Dümmen Orange zijn afspraken gemaakt over toegang tot de beschikbare kennis en capaciteiten.

Volgens Aanhane sluit de keuze van Dümmen Orange om zich te richten op de verdeling en vermeerdering van snijbloemen en pot- en perkplanten niet aan op de ambitie van Hobaho om de positie van Hobaho in bemiddeling en veredeling juist verder te versterken. 'Continuïteit en betrouwbaarheid zijn daarvoor van essentieel belang. Nu het harde werken en de investeringen in onze veredeling zijn vruchten af beginnen te werpen, zou het natuurlijk doodzonde zijn om niet op dezelfde voet verder te gaan.'


Snijbloemen

CEO Anthony Christiaanse van Dümmen Orange ziet de verkoop als een nieuwe stap in de verdere aanscherping van de bedrijfsstrategie: 'Onze focus ligt op de veredeling en vermeerdering van snijbloemen en pot- en perkplanten. Daar willen we de investeringen doen die nodig zijn om onze posities in die segmenten te versterken en uit te bouwen. Het segment waarop Hobaho zich richt en de producten en diensten die het bedrijf levert, staan wat verder weg van onze corebusiness.'

Hobaho is al meer dan honderd jaar gespecialiseerd in het verbinden van vraag en aanbod in de bemiddeling van bol- en knolgewassen en vaste planten. Daarnaast is het Testcentrum voor Siergewassen sinds de jaren negentig actief in de veredeling van diverse bolgewassen, met de samenwerkingspartners Kwekersvereniging Remarkable in tulpen, Kwekersvereniging Markglory in hyacinten en Marklily in lelies. Verder verleent Hobaho verschillende diensten op het gebied van aanvraag, beheer en administratie van kwekersrechten voor kwekers, veredelaars en kwekersverenigingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer