Balans in daghandel van bloembollen

De dagelijkse veiling voor bloembollen bij Hobaho in Lisse laat een prijsvorming zien die niet afwijkt van afgelopen jaren.

Balans+in+daghandel+van+bloembollen
© Haijo Dodde

Veilingmeester Patrick Blijleven verwacht dat de komende twee tot drie maanden de vraag naar Nederlandse bloembollen voor de daghandel nog zal aantrekken.De huidige veilingprijzen voor tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen en andere voorjaarsbloeiers passen volgens Blijleven goed bij de marktsituatie. 'Onze kopers, vooral de grote handelsbedrijven en exporteurs, hebben zich in de voorverkoop redelijk ingedekt, maar er is ook genoeg belangstelling voor de daghandel. Tot dusver vindt elke bol die via onze veiling wordt aangeboden een geschikte bestemming.'

De afgelopen drie tot vier afzetseizoenen zijn voor de voorjaarsbloeiers voortvarend verlopen. De bloembollenopbrengsten waren normaal tot goed en de gemiddelde prijzen voor bijvoorbeeld tulpen kwamen uit op 5 tot 6 cent per stuk. De veilingmeester noemt dat een goede prijs. Hij stelt dat de exporthandel vooral de revenuen lijkt te plukken van de inzet van kwekers die meer cultivars telen die geschikt zijn voor de buitenlandse broeierij.

Normale oogst

Op dit moment is de prijsvorming op de veiling voor de voorjaarsbloeiers vergelijkbaar met voorgaande jaren. 'De oogst is gemiddeld normaal. Wel is er sprake van een behoorlijke areaaluitbreiding', aldus Blijleven. Hij gaat ervan uit dat de vraag naar bloembollen in de daghandel op de veiling de komende twee tot drie maanden zal aantrekken.

'Het lijkt wel of veel buitenlandse afnemers langer wachten met het afroepen van hun orders. Dit deel van de vraag is nog niet afgedekt in de voorverkoop en wordt dus ingevuld via de daghandel.'

Kleuren

Mogelijk dat de prijsvorming op dit moment enigszins wordt gedrukt door het grotere aanbod van cultivars met kleuren die minder actueel zijn, stelt de veilingmeester. 'Vooral bij tulpen is er dit jaar minder interesse voor roze en paarse bloemen. Geel en rood scoren beter in de afzet en dat geldt ook voor tweekleurige tulpen.'

Als veilingmeester is Blijleven samen met enkele collega's verantwoordelijk voor het veilen van bloembollen bij Hobaho. De onlineveiling van bloembollen draait vijf dagen per week. Elke werkdag vanaf 15 uur worden de beschrijvingen en foto's van de nieuw aangeboden partijen op de website van Hobaho gepubliceerd.

5 procent geveild

Van alle bloembollen die Hobaho verhandelt, wordt volgens Blijleven een kleine 5 procent geveild. De rest van de handel betreft voorverkoop en bemiddeling door intermediairs van de veilingorganisatie.

In de voorverkoop doen handelaren, exporteurs en broeiers vooral zaken met kwekers waarmee ze al een jarenlange relatie hebben. De daghandel gebruiken ze meestal om de extra vraag vanuit de markt in te vullen.

Tweeduizend kratten

De veiling voor voorjaarsbloeiers loopt bij Hobaho van begin juli tot eind november. Blijleven vertelt dat zeker in augustus de aanvoer kan oplopen tot gemiddeld zo'n tweeduizend kratten per dag. 'Er zitten dagen bij dat we meer dan 1 miljoen bloembollen via de klok verkopen.'
Ruim twintig jaar geleden waren Nederlandse bollenkwekers voor hun afzet vooral afhankelijk van de export. Dat is behoorlijk veranderd door de opkomst van de broeierijen.

'Ten opzichte van de droogverkoop neemt het aandeel bloembollen voor de afbroei nog steeds toe. Veel van deze bollen blijven nu in ons land, maar ook broeiers uit veel Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Rusland kopen hun uitgangsmateriaal graag in Nederland.'

Positief

Voor de toekomst is de veilingmeester positief over het afzetperspectief van Nederlandse bloembollen en ook voor de daghandel. Hij verwacht dat de export dit jaar onder meer kan profiteren van de goedkopere euro ten opzichte van de duurdere dollar. 'Dat is gunstig voor onze concurrentiepositie in bijvoorbeeld Noord-Amerika en landen in Midden-Amerika.'

De verkoop van bloembollen naar Aziatische bestemmingen is de laatste tien tot vijftien jaar flink in ontwikkeling. 'De export van bloembollen naar China en Japan verloopt vooral via de voorverkoop vanwege de vele certificaten en specifieke eisen die er zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer