Hydrocultuursysteem voor drie dicht gezaaide gewassen geïntroduceerd

Inagro, Vertify en Niab introduceren een nieuw, substraatloos hydrocultuursysteem voor de teelt van veldsla, rucola en spinazie. De komende periode draaien er vier verschillende pilotsystemen. Daarna willen de organisaties de stap naar de praktijk zetten.

Hydrocultuursysteem+voor+drie+dicht+gezaaide+gewassen+ge%C3%AFntroduceerd
© Inagro

Door grondgebonden ziekten en schimmels kampen steeds meer vollegrondstelers van bladgewassen met productieverliezen. Maar de omschakeling van grondteelt naar hydrocultuur blijft in dicht gezaaide gewassen uit, stelt onderzoeker Elise Tardy van Inagro. ‘Dit komt onder meer doordat er weinig efficiënte systemen op de markt zijn voor hoge zaaidichtheden. Met de ontwikkeling van een substraatloos hydrocultuursysteem voor die dicht gezaaide gewassen, hopen we die hindernis weg te halen.’

Het geïntroduceerde hydrocultuursysteem bestaat uit een op maat gemaakte drijver voor een deep flow technique (DFT)-systeem. ‘Dat is een bassin met een voedingsoplossing waarop planten geteeld worden in drijvers’, geeft Tardy aan. ‘Deze drijver is geschikt voor dicht gezaaide gewassen, dankzij een gaas in de kleine plantopeningen. Op dat gaas kunnen de zaadjes worden gezaaid. Zo kan de volledige teelt substraatloos verlopen.’ Veldsla, rucola en spinazie zijn de drie teelten die in deze specifieke drijver passen.


Vier pilotsystemen

In het zogenoemde Hy4Dense-project zijn vier pilotsystemen ontworpen. Bij Inagro in België staat het systeem in een serre en bestaat deze uit twee verschillende DFT-bassins met aangepaste voeding. ‘Een voor de kiemingsfase en een voor de groeifase’, licht Tardy toe. ‘Bij dit systeem is geen bijkomende irrigatie boven het gewas of een mistinstallatie.’


Het geïntroduceerde hydrocultuursysteem bestaat uit een op maat gemaakte drijver voor een DFT-systeem.
Het geïntroduceerde hydrocultuursysteem bestaat uit een op maat gemaakte drijver voor een DFT-systeem. © Inagro

Bij Vertify in het Zuid-Hollandse Zwaagdijk staat een andere variant van het hydrocultuursysteem voor dicht gezaaide gewassen. ‘In dat systeem gebeurt de kieming in een afgesloten groeikamer met belichting en mistinstallatie. Na deze fase worden de planten overgezet naar een serre op een DFT-bassin’, aldus de onderzoeker van Inagro.

De bovengenoemde twee systemen zijn volgens Tardy relatief duur. ‘Daarom wordt in het Verenigd Koninkrijk nog onderzoek gedaan naar een systeem dat werkt via goedkopere plastic tunnels.’ Tardy licht toe dat twee systemen worden onderzocht: een met irrigatie en een met aangepaste eb- en vloedtafels.


Implementatie in de praktijk

De ontwerpen liggen er nu. Daarmee is het tijd voor de stap naar de praktijk. ‘Maar voordat telers overschakelen, is het belangrijk om te weten of dit een haalbaar systeem is’, vertelt Tardy. ‘Daarom is er een technisch-economisch sociale haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Daaruit bleek dat automatisatie een grote rol speelt in het al dan niet rendabel zijn van het systeem.’

Omdat de grondteelt van dicht gezaaide gewassen al behoorlijk geautomatiseerd is, kan het hydrocultuursysteem volgens Tardy niet achterblijven. ‘Idealiter automatiseren we de volledige teeltcyclus, van zaai tot oogst en reiniging. Om dit te realiseren, zoeken we partners die mee willen werken aan de automatisatie van de hydrocultuurteelt. Onze doelstelling is dat de teler bijna geen arbeid hoeft te verrichten in deze processen.’

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer