Flesje bietensap voor lopers Nijmeegse Vierdaagse

Afdeling Fysiologie van het Radboud UMC gaat samen met HAN Sport en Bewegen onderzoek doen naar de rol van nitraatrijke groente op gezondheid en fysieke activiteit tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Zo krijgen sommige deelnemers aan het onderzoek een flesje bietensap.

Flesje+bietensap+voor+lopers+Nijmeegse+Vierdaagse
© ZLTO

De onderzoekers zijn op zoek naar deelnemers. Mensen met een verhoogde of licht verhoogde bloeddruk kunnen meedoen. De onderzoekers willen weten of het eten en drinken van verschillende nitraatrijke producten als rucola, rode bieten en spinazie tijdens een periode van twaalf weken de bloeddruk verlaagt. Daarnaast bekijken ze of extra nitraatinname effect geeft op de fysieke prestatie en de bloeddruk van deelnemers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

De deelnemers aan het onderzoek worden verdeeld over drie groepen. Het onderzoek start al weken voorafgaand aan de Vierdaagse. De eerste groep heeft wekelijks contact met de onderzoekers over hoe zij de inname van nitraatrijke groente kunnen verhogen. Zij doen ook mee aan twee kookworkshops. De tweede groep krijgt dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap te drinken bij de maaltijd. De derde groep is de controlegroep. Zij hoeven niks aan te passen aan hun leefstijl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer