Insectenlarven gedijen ook op reststromen met schimmels

Vliegenlarven kunnen gifstoffen van schimmels op reststromen uit de levensmiddelenproductie afbreken en groeien even goed op producten met schimmels als zonder. Daardoor kunnen de reststromen alsnog worden ingezet voor de kweek van insecten voor bijvoorbeeld pluimveevoer. Dit blijkt uit het project InsectFeed van Wageningen University & Research (WUR).

Insectenlarven+gedijen+ook+op+reststromen+met+schimmels
© Michiel Elands

Het project kijkt naar de inzet van insectenkweek voor pluimveevoer. 'Van alle soorten vleesproductie is kippenvlees het minst belastend voor het milieu. Door kippen te voeden met insecten kan deze productie nog duurzamer', vertelt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van WUR.

De kweek van insecten blijkt veilig, productief en verantwoord. 'Als we het kweekproces op een goede manier weten te ontwikkelen, kunnen we de landbouw minder afhankelijk maken van voer uit het buitenland', stelt Dicke.

Gebruik in veevoer

De vliegenlarven werden gekweekt op reststromen uit de voedingsindustrie, zoals bij de productie van frites, fruitsappen en bier. Dicke: 'Sommige reststromen worden al gebruikt als veevoer, maar dat is niet altijd toegestaan. Bijvoorbeeld wanneer er schimmels in voorkomen. Die bevatten namelijk toxines, oftewel gifstoffen.'

Maar zo'n reststroom met schimmels kan volgens de entomoloog mogelijk wel worden ingezet voor het kweken van insecten. 'In het project hebben we gekeken of dat veilig en efficiënt kan. Dat bleek zo te zijn. Vliegenlarven groeiden even hard als op een 'schoon' substraat, werden niet ziek en hoopten geen toxines op. Sterker nog, larven zorgden zelfs voor afbraak van gifstoffen. Zulke inzichten zijn van belang voor het toelaten van reststromen met schimmels.'

Huisvlieg en zwarte soldaatvlieg

In het project is gekeken naar de larven van de huisvlieg en zwarte soldaatvlieg, die al veel worden gebruikt als diervoer. 'Wij wilden weten hoe we deze larven zodanig konden kweken dat ze een goed leven hebben. Dit kun je afleiden aan bijvoorbeeld hun ontwikkeling, gezondheid en natuurlijke gedrag. Dit hebben we gedetailleerd onderzocht. We wisten al dat larven graag naar elkaar toe kruipen en dat gebeurde ook.'

Een ander aandachtspunt binnen het project is de economische haalbaarheid. Is het voor de landbouwsector rendabel om insecten te kweken voor veevoer? Nu nog niet, concluderen de onderzoekers. Maar dat kan snel veranderen, zegt Dicke. 'De teelt van insecten is een jonge industrie. De kostprijs is nu nog hoger dan van soja, maar technologische innovaties en schaalvergroting kunnen deze verlagen.'

Dicke denkt dat ook op andere manieren de prijs interessanter is te maken, zoals door de belasting op soja te verhogen of met EU-subsidies voor het gebruik van een circulaire eiwitbron. Daarnaast levert de kweek van insecten nevenproducten op. Het substraat kun je na gebruik bijvoorbeeld weer inzetten voor duurzame, organische bemesting van gewassen.

Ethische kant

Daarnaast hebben de onderzoekers aandacht voor de ethische kant. Welk leven is bijvoorbeeld meer waard, dat van een insect of een kip? 'We zagen dat kippen zich natuurlijker gingen gedragen als ze levende insecten aten en enthousiast reageerden op het voeren met de insecten. Zoiets kun je laten meewegen in de morele aanvaardbaarheid van het gebruik van insecten als diervoeding. Met dit soort ethische dilemma's zijn we niet eerder geconfronteerd', geeft Dicke aan.

Het project InsectFeed is ingezet op initiatief van WUR, Rijksuniversiteit Groningen, HAS Den Bosch, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het ministerie van LNV, Rabobank, ZLTO, de Dierenbescherming, Royal GD en insectenkwekers Protix en Amusca.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer