Zorgen om hoge druk van bonenvlieg in uien

Uit veel uienteeltgebieden komen meldingen van de aanwezigheid van de bonenvlieg. De aantallen zijn aanzienlijk hoger dan afgelopen jaren, waarschuwt landbouwconcern Corteva. Ook De Groene Vlieg wees er eerder deze week al op dat de bonenvlieg door heel Nederland volop wordt gevangen.

Zorgen+om+hoge+druk+van+bonenvlieg+in+uien
© Job Hiddink

Zowel de bonenvlieg als de uienvlieg kan voor aanzienlijke plantwegval zorgen. Omdat de bonenvlieg eerder ontluikt dan de uienvlieg, kan deze al vroeg in de teelt schade veroorzaken. Daarnaast is de waardplantenreeks van een bonenvlieg veel groter dan die van een uienvlieg. Hierdoor is het moeilijker te voorspellen vanuit welke kant de druk kan komen.

'We vangen nu al één of twee weken eerder dan vorig jaar bonenvliegen', zegt Luuk Heling, teeltadviseur bij HLB. 'Het is al langer behoorlijk zacht en de bodemtemperatuur begint op te lopen. Gezien de hoge druk vorig jaar is de hoge druk nu niet geheel onverwacht, maar wel zorgelijk.'


Problemen nemen toe

Volgens Corteva nemen de problemen met de bonenvlieg de laatste jaren toe. Heling onderschrijft dat. 'We krijgen te maken met een warmer klimaat, waardoor de kans op een extra generatie in een seizoen toeneemt. Dat zien we ook bij de uienvlieg. Daar is een vierde vlucht later in het seizoen al geen uitzondering meer.'


Bonen- en uienvliegen leggen hun eitjes netjes onder de grond af. Wanneer de larve uitkomt, gaat deze op zoek naar de uienplant. Corteva adviseert daarom telers goed de positie van uitlopers van de granulaatstrooier op de zaaimachine te controleren. De middelenfabrikant heeft met Belem 0.8MG, met daarin de werkzame stof cypermethrin, een microgranulaat in het assortiment.

Het granulaat zou een bescherming moeten geven tijdens de jeugdgroei van het gewas tegen de bonen- en de uienvlieg gedurende de eerste zes tot acht weken. Belem 0.8MG wordt toegepast in een dosering van 12 kilo per hectare. Het kan worden toegepast in de rij boven het zaad tijdens het zaaien en is effectief wanneer insecten in contact komen met het granulaat.

Veel Nederlandse uientelers moeten nog zaaien. Naar verluidt zit er nu slechts een paar duizend hectare in de grond. Heling: 'Het is wel spannend met de bonenvlieg, omdat er pas een klein deel is gezaaid. De bonenvlieg kan uien al twee of drie dagen na opkomst ruiken, dus zou dan meteen kunnen toeslaan.' Dit plaaginsect kan schade aanrichten tot en met het tweede pijpstadium.


Valgroepen

De valgroepen van De Groene Vlieg voor de monitoring van de uien- en bonenvlieg staan nu ruim twee weken in het veld. Het bedrijf verwacht dat behalve bonenvliegen momenteel ook de eerste uienvliegen worden gevangen. Voor beheersing van de uienvlieg gebruikt HLB de Steriele Insecten Techniek (SIT).


SIT werkt goed tegen de uienvlieg, maar niet tegen de bonenvlieg. Maar omdat ook bonenvliegen op de witte bekers afkomen die voor SIT worden uitgezet, krijgt De Groene Vlieg wel een indicatie van de druk van dit plaaginsect. Volgens Heling neemt de belangstelling voor SIT toe.

'Vorig jaar waren er veel problemen met plaaginsecten in de uienteelt. Steeds meer telers zien daarom het belang van monitoren en op tijd ingrijpen in. Dat is een positieve ontwikkeling', vindt de teeltadviseur van HLB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer