Adema belooft plan van aanpak voor beperking areaal lelieteelt

Demissionair minister Piet Adema laat zijn departement onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de uitbreiding van areaal voor de lelieteelt te beperken. Dit gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een plan van aanpak voor de lelieteelt.

Adema+belooft+plan+van+aanpak+voor+beperking+areaal+lelieteelt
© Marcel Berendsen

Adema belooft de Tweede Kamer dat het plan van aanpak, na eerst besproken te zijn met de bloembollensector, wordt opgeleverd in het voorjaar van 2025. Dit meldt hij in zijn toelichting op de invulling van een aangenomen motie over dit onderwerp van de Kamerleden Harm Holman (NSC) en Eline Vedder (CDA).

Holman en Vedder dienden de motie in om het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) te laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de uitbreiding van het lelieareaal te beperken. Vooruitlopend op dit onderzoek vragen zij verder aan Adema om met de sector in gesprek te gaan over 50 procent reductie op het middelengebruik in 2030.


• Adema kondigde dit onderzoek al aan in mei. Lees wat daar toen over is geschreven: Minister wil rem op uitbreiding lelieteelt

Het plan van aanpak dat Adema voorstelt, zal bestaan uit een verkenning naar de beschikbare juridische instrumenten om tot een areaal- of gebiedsbegrenzing te komen voor lelies. Het tweede deel geeft met input van de bloembollensector een overzicht van beschikbare en praktijkrijpe alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen waarvan lelietelers gebruik kunnen maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer