Minister wil rem op uitbreiding lelieteelt

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat maatregelen onderzoeken om de uitbreiding van de lelieteelt te voorkomen en het gebruik van chemische middelen te verminderen. Dat heeft hij dinsdagavond bij een debat in de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen aangekondigd.

Minister+wil+rem+op+uitbreiding+lelieteelt
© Dirk Hol

De demissionaire landbouwminister reageert hiermee op de groeiende maatschappelijke zorgen over de lelieteelt, vanwege de relatief grote hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt. Daarnaast is het areaal lelieteelt de afgelopen tien jaar met 28 procent gestegen. 'Wat mij betreft stoppen we met de uitbreiding, maar de vraag is of dat kan', zegt hij. 'Ik kan de teelt niet verbieden, want het is gewoon toegestaan.'

Vorige week verbood de rechter nog een teler in het Limburgse Sevenum om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken voor de teelt van lelies. Eerder beperkte de rechter ook al het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor een lelieteler in het Drentse Boterveen. In beide gevallen waren de rechtszaken aangespannen door bezorgde omwonenden. LTO was hierover verbijsterd. Daarnaast wijst Adema erop dat geregeld te veel middelen in het oppervlaktewater worden aangetroffen die in de sierteelt worden gebruikt.


Draagvlak

'Ik heb de sector al meerdere malen erop aangesproken het gebruik van chemische middelen snel en fors te verminderen', geeft Adema aan. 'Dat is ook in het belang van de sector zelf, om draagvlak te behouden in de samenleving. Gezien de grote zorgen bij veel mensen over de lelieteelt en de opgaves waar we voor staan voor natuur en milieu, wil ik specifiek daar nu al stappen zetten. Er moet iets gebeuren om het gebruik van chemische middelen te verminderen.'

Het onderzoek bekijkt in de eerste plaats hoe de uitbreiding van het lelieareaal in Nederland kan worden beperkt. Daarnaast wordt onderzocht of er alternatieven zijn voor de meestgebruikte middelen in de lelieteelt en hoe het gebruik van deze alternatieven kan worden verplicht. In het onderzoek wordt ook meegenomen welke maatregelen gemeenten kunnen treffen om de teelt van lelies in de buurt van scholen en woonwijken te beperken.


Maatregelen

Het is de bedoeling dat het onderzoek op korte termijn wordt afgerond en naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De minister heeft daar geen datum aan verbonden. Eventuele maatregelen zullen door een nieuw kabinet moeten worden genomen.

Voorzitter Hester Maij van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur en toeschouwer bij het debat, wil graag met de minister in gesprek. 'Hij wil het samen met de sector doen. Dat kan, maar we willen wel in overleg gaan op basis van feiten en niet op basis van emotie.'

Het areaal van de lelieteelt bedroeg volgens het CBS in 2023 6257 hectare. Er waren vorig jaar 409 ondernemers actief in deze teelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer