Utrecht geeft subsidie voor bos op landbouwgrond

De provincie Utrecht heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor boeren en andere landeigenaren die hun landbouwgrond willen omvormen naar bos. Het doel is om er uiterlijk in 2040 1.500 hectare bos bij te hebben.

Utrecht+geeft+subsidie+voor+bos+op+landbouwgrond
© Nieuwe Oogst

Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet een grondeigenaar minimaal 1,5 hectare grond beschikbaar hebben. De provincie draagt financieel bij aan de herinrichting van het perceel en de aanleg van het bos.

'Bossen zijn een belangrijk onderdeel van de natuur in Utrecht', zegt CDA-gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur en landbouw). 'We spannen ons als provincie al jaren in om de bestaande bossen vitaal te houden en nieuwe bossen aan te leggen.' Volgens Sterk gaat dit niet zo snel als de provincie wil. De afgelopen jaren is veel bos verdwenen. 'We hopen dan ook dat deze subsidie grondeigenaren een mooie stimulans geeft om ons hierbij te helpen.'


Nog 1.570 hectare landbouwgrond nodig

De gewenste 1.500 hectare extra bos komt bovenop de taak die de provincie heeft voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat netwerk van bestaande en nieuwe gebieden waarin de natuur voorrang krijgt, in totaal 80.000 hectare in Nederland, moet uiterlijk in 2027 zijn afgerond. Utrecht wil bijna 4.300 hectare nieuwe natuur inrichten en heeft hiervoor nog 1.570 hectare landbouwgrond nodig.

De subsidieregeling die volgende maand ingaat en voor meerdere jaren geldt, is bedoeld voor landeigenaren wiens perceel buiten het zoekgebied ligt dat de provincie heeft aangewezen voor het NNN. Utrecht benadrukt dat deelname vrijwillig is. 'Er worden geen landgoederen of agrarische gronden aangewezen door de provincie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer