Utrecht trekt toch stikstofruimte boerderij in voor Schiphol

Op verzoek van Schiphol trekt Utrecht toch de natuurvergunning van een veehouderij in Wilnis in. De provincie doet dat om juridische stappen door de luchthaven te voorkomen. Schiphol had de boerderij gekocht en om intrekking van de vergunning gevraagd. Ze wil de vrijkomende stikstofruimte gebruiken voor de eigen natuurvergunning.

Utrecht+trekt+toch+stikstofruimte+boerderij+in+voor+Schiphol
© Provincie Utrecht

Tot dusver had de provincie nog geen besluit genomen over het verzoek van de luchthaven de natuurvergunning van de veehouder in te trekken. Schiphol heeft Utrecht daarom onlangs 'in gebreke gesteld', schrijven Gedeputeerde Staten (GS) in een memo aan de Provinciale Staten.

Ingebrekestelling is juridisch een laatste verzoek om alsnog de afspraken na te komen. Vaak is een ingebrekestelling verplicht om verdere juridische stappen te kunnen nemen.


Buiten medeweten

Volgens GS had Schiphol de boerderij buiten medeweten van de provincie gekocht. Utrecht zou de stikstofruimte die vrijkomt door het intrekken van de natuurvergunning het liefst gebruiken voor de natuur of het legaliseren van projecten binnen de provincie. 'Wij zijn juridisch verantwoordelijk gehouden een besluit te nemen en er is geen grondslag om het verzoek te weigeren', schrijven GS.

Tegelijkertijd wijst de provincie erop dat de aan Schiphol verleende natuurvergunning nog onderdeel is van een juridische procedure. Het is nog niet zeker dat deze onherroepelijk wordt. Om de natuurvergunning te krijgen, kocht de luchthaven vorig jaar meerdere boerderijen op om over stikstofruimte te beschikken. Als de natuurvergunning van Schiphol niet standhoudt bij de rechter, wil Utrecht de stikstofruimte alsnog zelf gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer