Wateroverlast drukt op Europese oogstprognoses

JRC is in het Mars-bulletin van juni vooralsnog optimistisch over de gewasopbrengsten in de Europese Unie (EU). Voor de meeste gewassen wordt rekening gehouden met opbrengsten die hoger zijn dan het vijfjarig gemiddelde. Toch heeft het meteorologisch instituut de verwachtingen iets getemperd, vanwege de aanhoudende neerslag in grote delen van de EU.

Wateroverlast+drukt+op+Europese+oogstprognoses
© Job Hiddink

Vooral de late inzaai van enkele zomergewassen is een belangrijke reden voor de bijstelling van de oogstprognoses. Voor harde tarwe is de opbrengstverwachting het sterkst verlaagd. Reden hiervoor zijn de lagere inschattingen voor Frankrijk en Italië.

Voor zachte tarwe is de prognose het meest naar beneden bijgesteld voor Italië, Roemenië en Nederland. Daarnaast meldt JRC dat de aanhoudende regenval in de Benelux, West-Duitsland, Noordoost-Frankrijk en Noord-Italië een negatieve invloed had op de gewasgroei en veldwerkzaamheden. In verschillende delen van de genoemde regio's worden nog steeds zomergewassen gezaaid.Door de hoge luchtvochtigheid en moeilijke omstandigheden voor spuiten is het lastig om ziekten en plagen de baas te blijven. Waar eerder in Zuid-Duitsland de groeiomstandigheden gunstig waren, hebben daar onlangs hevige regenbuien en plaatselijke overstromingen roet in het eten gegooid.


Watertekort

In Oost-Duitsland, Zuidwest-Polen en Noordoost-Polen is de situatie het tegenovergestelde. Daar begint het behoorlijk op te drogen, al leidt dat volgens JRC tot dusver niet tot negatieve gevolgen voor de gewassen. In delen van Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland zorgt een aanhoudend watertekort al wel voor matige opbrengstprognoses.

Gewassen in het oosten van Spanje worden geraakt door waterstress. Al zijn de algemene opbrengstverwachtingen nog positief, hittegolven verslechterden begin juni de toestand van wintergewassen. In België, Nederland en Luxemburg hadden de zware regenbuien veel impact op de wintergewassen.


JRC schrijft dat het poten van aardappelen en het zaaien van mais praktisch onmogelijk was in de Benelux in de tweede helft van mei. De omstandigheden verbeterden in de eerste week van juni, maar al snel begon het weer te regenen. Dat zorgt er onder meer voor dat het zaaien van suikerbieten nog niet helemaal is afgerond en dat gaat op sommige plekken waarschijnlijk ook niet meer lukken.

Wat betreft de ziekte- en plaagdruk zijn akkerbouwers vooral bezorgd over phytophthora in aardappelen. De aantasting door bladluizen, die het vergelingsvirus in suikerbieten overbrengen, lijkt tot dusver mee te vallen. Verder werd een deel van de wintergranen blootgesteld aan ongunstige, natte omstandigheden tijdens de gevoelige bloeifase. De gevolgen voor de opbrengsten zijn volgens JRC nog niet duidelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer