'Dromers, denkers, doeners en beslissers'

Ieder mens is anders en hoe iedereen leert dus ook. Dat heb ik ooit eens tijdens een cursus gehoord. Onderzoeker David Kolb stelde na vele jaren onderzoek over het menselijk leerproces een aantal leerfasen en leerstijlen op.

%27Dromers%2C+denkers%2C+doeners+en+beslissers%27
© Dirk Hol

Iedereen heeft een voorkeur voor hoe je leert, informatie tot je neemt, onthoudt en wat je daarmee doet. Dat wil niet zeggen dat je beperkt bent tot één stijl, maar wel een stijl waar je voorkeur naar uitgaat en wat het makkelijkst gaat. Er zijn dromers, denkers, doeners en beslissers.

Ik moest hieraan denken na het lezen van het hoofdlijnenakkoord en in aanloop naar de Europese verkiezingen. Hoe gaat de vertaling van dat akkoord in beleid eruitzien? Wat gaat de uitslag in Europa betekenen voor de toekomst van de land- en tuinbouw en de boeren zelf? Wat gaat er veranderen, wat ga ik ervan meemaken?

Terugblikkend op de afgelopen jaren krijg ik het gevoel dat we vooral de doeners aan het werk hebben gezien in het landbouwbeleid. Die direct aan de slag gaan met kortetermijnoplossingen als een acuut probleem zich voordoet. Gevolg is soms een wat eenzijdig beeld met dito oplossingen waarvan het nog maar de vraag is of het echte oplossingen zijn.

Hopelijk krijgen de dromers komende jaren de ruimte om naast de denkers en de doeners aan de slag te gaan

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard (UT)

Neem natuurherstel, mestbeleid of waterkwaliteit. Waren er wat meer denkers betrokken bij het vraagstuk, dan was mogelijk eerst vanaf meerdere invalshoeken, neveneffecten en belangen gekeken. Vooruitdenken naar de lange termijn.

Zou er de komende jaren in Nederland en Europa ook ruimte zijn voor de dromers? Mensen die durven dromen, vooruit durven kijken, langetermijnidealen kunnen vertalen naar doelstellingen?

Dromen van een platteland en regio die ertoe doen. Dromen van een Europa waar het internationale speelveld gelijk wordt getrokken. Dromen van een landbouw waarin de boer als vakman wordt gezien en in die waarde wordt gelaten. Dromen van voedselproductie waarin ruimte is voor natuur, innovatie en economie.

Dromen van betrokkenheid door de samenleving. Dromen van het zichtbaar maken van de enorme bijdrage die boeren leveren aan maatschappelijke doelstellingen. Dromen van een goede samenwerking tussen verschillende sectoren. Dromen van de focus op mogelijkheden en oplossingen, in plaats van problemen.

Een voorkeur hebben voor de 'leerstijldromer' betekent niet dat je in een fantasiewereld leeft waarin een ideaal ver buiten bereik ligt. Hopelijk krijgen de dromers komende jaren de ruimte om naast de denkers en de doeners aan de slag te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer