NVWA neemt 1.000 kilo Vydate in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorige week 1.000 kilo van het verboden gewasbeschermingsmiddel Vydate 10G in beslag genomen.

NVWA+neemt+1%2E000+kilo+Vydate+in+beslag
© Haijo Dodde

Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA troffen de grote voorraad aan bij een teler in de provincie Overijssel. In Vydate 10G zit de werkzame stof oxamyl. Deze stof is sinds vorig jaar in de hele Europese Unie verboden vanwege risico's voor zowel de gebruiker als de consument. Tegen de teler wordt proces-verbaal opgemaakt.

Telers van land- en tuinbouwgewassen hadden tot 31 oktober 2023 nog de gelegenheid om bestaande voorraden Vydate 10G op te maken of af te laten voeren. Sindsdien is het gebruik en het op voorraad hebben van Vydate 10G niet meer toegestaan. Omdat de NVWA signalen krijgt dat sommige telers het middel sindsdien toch nog gebruiken, wordt er extra gecontroleerd.

Bij eerdere inspecties zijn ook bij andere telers voorraden aangetroffen. Daarom heeft de NVWA de handhaving op het betreffende middel opgeschroefd. Op het gebruik of in opslag hebben van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen staan bestuursrechtelijke of strafrechtelijke sancties. Daarnaast kan dit gevolgen hebben voor de uitbetaling van de inkomenssteun voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer