NVWA betaalt varkenshouders te veel gerekende keuringskosten terug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint met het terugbetalen van kosten die niet in rekening hadden mogen gebracht. Leden van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Vee & Logistiek Nederland, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hadden bezwaar aangetekend tegen de keuringstarieven die de NVWA aan hen doorberekende.

NVWA+betaalt+varkenshouders+te+veel+gerekende+keuringskosten+terug
© Twan Wiermans

De organisaties spanden namens hun leden een zaak aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Deze leden hadden in de periode 2016-2018 (en soms eerder) bezwaar gemaakt tegen facturen die zij van de NVWA ontvingen. Het CBb oordeelde dat een aantal kostenposten ten onrechte in de tarieven van keuringen is opgenomen. Daarom begint de NVWA binnenkort met de terugbetaling van die ten onrechte in rekening gebrachte kosten aan de bezwaarmakers.

De uitspraken van het CBb hebben ertoe geleid dat de NVWA nieuwe besluiten moest nemen over de doorrekening van de kosten, evenals over een groot aantal aangehouden bezwaren over de periode 2016 tot en met 2023.


Controle

De NVWA, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, COV, POV, Vee & Logistiek Nederland en Nepluvi hebben in de afgelopen periode een procedure doorlopen. Daarin zijn afspraken gemaakt over het proces voor terugbetaling. Ook is afgesproken dat een externe accountant een controle uitvoert op onder andere de correctiepercentages. Deze controle vindt komende maanden plaats.

Bezwaarmakers ontvangen binnenkort een brief van de NVWA met daarin het besluit. Hiermee worden de bezwaren afgehandeld tot 26 september 2023. Dit is de eerste ronde in het afhandelingsproces. In de volgende fase worden alle facturen voor werkzaamheden vanaf 26 september 2023 gecorrigeerd. Vervolgens vindt er ook een correctie plaats op de tarieven voor 2024.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer