NVWA verbiedt meeberegenen aardappelpercelen

Het is voor telers van alle gewassen vanaf dit jaar verboden om naastgelegen aardappelpercelen mee te beregenen als daar een beregeningsverbod geldt. Ook als het niet met opzet gebeurt, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

NVWA+verbiedt+meeberegenen+aardappelpercelen
© Twan Wiermans

Volgens de NVWA worden incidenteel aardappelpercelen meeberegend door telers van andere gewassen. Meestal is dan de beregeningsinstallatie onzorgvuldig afgesteld, waardoor oppervlaktewater op aardappelen van een andere teler terechtkomen. Dat kan ook gebeuren door overwaaien van water. In beide gevallen is de teler die beregent nu in overtreding.

De NVWA adviseert telers afspraken te maken met elkaar om fouten en overwaaien te voorkomen. Bij overtreding van het beregeningsverbod leggen de NVWA en keuringsdienst NAK maatregelen op voor de betreffende delen van het getroffen aardappelperceel. Daarnaast kan bij verwijtbaar gedrag of herhaling een boete worden opgelegd aan degene die het water heeft opgebracht.


Bruinrot

Wanneer het beregenen leidt tot een bruinrotbesmetting bij een aardappelteler, heeft dit ernstige gevolgen voor de bedrijfsvoering van deze teler. De beregeningsverboden zijn ingesteld om te voorkomen dat aardappelen worden besmet door bruinrot.

Ter voorkoming van bruinrot geldt in Nederland voor bepaalde gebieden een verbod op het gebruik van oppervlaktewater bij de teelt van tomaten, consumptie- en zetmeelaardappelen. Voor pootgoed geldt zelfs een landelijk verbod.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer