Bonduelle verplaatst groot deel van peulvruchtenteelt naar Europa

In samenwerking met partnertelers heeft Bonduelle 70 procent van de eigen peulvruchtenteelt naar Europa verplaatst. Een groot deel van de productie van kikkererwten, rode kidneybonen en linzen vindt sinds afgelopen seizoen in Hongarije en Frankrijk plaats.

Bonduelle+verplaatst+groot+deel+van+peulvruchtenteelt+naar+Europa
© Job Hiddink

Kikkererwten, rode kidneybonen en linzen werden voorheen door Bonduelle uit de Verenigde Staten, Mexico en China geïmporteerd. Door de productie te verplaatsen naar Europa, verkleint de groentefabrikant de voetafdruk op het milieu. 'We zien het als onze verantwoordelijkheid om met plantaardige voeding een betere toekomst te creëren voor mensen en planeet', beredeneert manager Ilonka Audenaerde van Bonduelle in Noord-Europa.

De inzet op regeneratieve landbouw is daar een onderdeel van, stelt Audenaerde. 'Peulvruchten staan bekend als bodemvriendelijke voeding. Zo halen ze CO2 uit de lucht, die vervolgens wordt opgeslagen in de bodem. Een gezonde bodem is een belangrijk onderdeel van het systeem van regeneratieve landbouw.' De groentefabrikant meldt telers te ondersteunen in de overgang naar regeneratieve landbouw, bijvoorbeeld door peulvruchten in te zetten als gewasrotatie.


Merendeel telers moet mee

Bonduelle streeft ernaar dat in 2030 minimaal 80 procent van de partnertelers aan regeneratieve landbouw doet. 'Wij werken hand in hand met telers om deze overgang te leiden. Dit doen we door de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren, de biodiversiteit te ontwikkelen en de klimaatverandering tegen te gaan', licht Audenaerde toe.

Begin dit jaar maakte ook groentefabrikant HAK bekend structureel te willen werken aan een betere bodemkwaliteit. 'Dat kan met weerbare gewassen', zei directeur Timo Hoogeboom toen. Daarom heeft HAK besloten om vanaf 2027 alleen nog biologisch geteelde groenten en peulvruchten uit Nederland te verwerken en in de markt te zetten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer