Meer aanmeldingen voor Lbv en minder voor Lbv-plus

De vorige week gepresenteerde cijfers over het aantal bedrijven dat zich heeft aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijbedrijven (Lbv) en de Lbv-plusregeling voor piekbelasters waren niet juist. Er hebben zich 635 bedrijven aangemeld voor de Lbv-regeling en geen 447. Bij de Lbv-plusregeling gaat het niet om 826 bedrijven, maar om 738 bedrijven.

Meer+aanmeldingen+voor+Lbv+en+minder+voor+Lbv%2Dplus
© Twan Wiermans

De onjuiste cijfers komen door een foute instelling in het registratiesysteem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tot voor kort werden vooral beschikkingen voor Lbv-plusbedrijven verzonden en hield het systeem bij de aantallen hier rekening mee. Doordat er meer geld beschikbaar kwam voor de Lbv-aanmelders, kon RVO ineens een flink deel van die aanvragen goedkeuren. Maar het systeem zag die deels als Lbv-plusmeldingen.

Vooral bij de aanvragen van varkenshouders en melkveehouders zijn de aantallen nu duidelijk anders dan vorige week is gepresenteerd. Er blijken 317 varkenshouders te zijn die willen deelnemen aan de Lbv-regeling. Daarnaast zijn er 208 aanmeldingen voor de Lbv-plusregeling. Vorige week werden er 263 gemeld. De aantallen zijn dus nu bijna andersom. Ondanks deze verandering is er voor alle Lbv-aanvragen volgens RVO voldoende geld beschikbaar om ze te honoreren.


Lbv en Lbv-plus per diercategorie op 5 juni 2024
Lbv en Lbv-plus per diercategorie op 5 juni 2024 © RVO

Voor een deel komt de wijziging ook omdat er meer bedrijven zijn die inmiddels zeker weten of ze onder de Lbv- of Lbv-plusregeling vallen. Vorige week ging het nog om 84 bedrijven. Inmiddels zijn er 60 bedrijven in de juiste categorie ingedeeld en loopt de beoordeling nog van maar 24 aanmeldingen bij de varkensbedrijven.

Vorige week leek het alsof 197 melkveebedrijven zich hadden aangemeld voor de Lbv-regeling en 160 bedrijven voor de Lbv-plusregeling. Nu blijkt dat het om 243 melkveebedrijven gaat die zich hebben ingeschreven voor de Lbv-regeling en 134 bedrijven voor de Lbv-plusregeling. Bij 10 bedrijven wordt nog onderzocht of ze in aanmerking komen voor de Lbv- of Lbv-plusregeling. Vorige week waren dat nog 26 bedrijven.


Er zijn nu 50 pluimveebedrijven die onder de Lbv-regeling vallen en 159 onder de Lbv-plusregeling. Vorige week waren dat nog 30 Lbv-bedrijven en 164 Lbv-plusbedrijven. Van 11 bedrijven moet nog worden vastgesteld onder welke categorie ze vallen.


Vleeskalverbedrijven bijna allemaal Lbv-plus

Bij vleeskalverbedrijven is er nauwelijks een verandering. Hier vallen vrijwel alle bedrijven onder de Lbv-plusregeling en er is hierbij geen verandering. De teller blijft staan op 176 aanmeldingen voor de Lbv-plusregeling. Drie bedrijven vallen onder de Lbv-regeling. Dat is er één meer dan vorige week.

Van de bedrijven met meerdere diersoorten vallen er nu 22 onder de Lbv-regeling. Vorige week waren dat er 17. Er zijn 61 bedrijven in de Lbv-pluscategorie. Vorige week leken dat er 63 te zijn. Van zes bedrijven staat nog niet vast of ze onder de Lbv- of Lbv-plusregeling vallen. Vorige week waren dat er acht.


Lbv en Lbv-plus op 6 juni 2024
Lbv en Lbv-plus op 6 juni 2024 © RVO

In totaal heeft RVO van 629 bedrijven de aanvraag voor de Lbv-plusregeling beoordeeld. Daarvan zijn er 546 toegekend en 80 afgewezen. Er zijn 168 aanvragers die al hebben gereageerd. Of dat ze daarmee gaan stoppen of de aanvraag hebben afgewezen, is niet bekend. Aanmelden voor de Lbv-plusregeling kan nog tot en met 20 december. De Lbv-regeling is gesloten.

Bij de Lbv-regeling zijn 455 bedrijven beoordeeld. Vijf bedrijven zijn afgevallen, 450 bedrijven hebben een positieve beschikking in huis. Negen veehouders hebben hierop geantwoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer