Eenmalige verlenging datum aardappeloogst op zand- en lössgrond

Telers op zand- en lössgrond krijgen twee weken extra de tijd om hun aardappelen te laten afrijpen. Met deze beslissing geeft landbouwminister Piet Adema gehoor aan de deze week aangenomen motie van BBB en SGP.

Eenmalige+verlenging+datum+aardappeloogst+op+zand%2D+en+l%C3%B6ssgrond
© Twan Wiermans

In die motie wordt het kabinet opgeroepen om de deadline van 1 oktober voor inzaai van vanggewassen bij consumptieaardappelen op zand- en lössgrond twee weken op te schuiven. Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer daarmee in.


‘Ik zal deze motie enkel voor dit jaar uitvoeren’, schrijft Adema vrijdag aan de Tweede Kamer. De bewindsman past de regeling eenmalig zo aan dat in 2023 bij consumptieaardappelen de eerste stap van de stikstofkorting (5 kg stikstof/ha in het daaropvolgende jaar) - die geldt bij inzaai van een vanggewas in de periode 2 oktober tot en met 14 oktober - niet zal worden toegepast. De twee volgende stappen in de korting zullen wel blijven gelden, indien er uiterlijk op 14 oktober geen vanggewas is ingezaaid.

De maatregel ter stimulering van vanggewassen heeft als doel om de tijdige inzaai van vanggewassen op zand- en lössgrond aan te moedigen, omdat hiermee de uitspoeling van stikstof wordt verminderd. Adema zegt te beseffen dat de sector moeite heeft met het inpassen van deze maatregel in het toch al brede pakket aan regelgeving dat voor boeren geldt.


Voorstellen sector

‘Maar vanwege de opgave die Nederland heeft om de waterkwaliteit te verbeteren, zeker in de zand- en lössgebieden, zijn er maatregelen nodig. Ik zal op korte termijn met de consumptieaardappelsector in overleg gaan over door de sector aan te dragen voorstellen die eenzelfde effect op de waterkwaliteit hebben, ten behoeve van volgend jaar en richting het 8e actieprogramma nitraatrichtlijn’, aldus Adema.

Met die laatste toezegging geeft hij ook invulling aan de aangenomen motie van ChristenUnie, CDA en VVD die daarom verzocht. Indien die sectorvoorstellen niet leiden tot een alternatief dat voldoende positief effect heeft op de waterkwaliteit, zal volgens de minister, ook in 2024 voor consumptieaardappelen de inzaaidatum van vanggewassen op 1 oktober blijven gelden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer