Onderzoek beheersing maag-darmwormen en leverbot bij runderen

De Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, Royal GD, Zoetis, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, vertegenwoordigers van de melkveehouderij en veenweideprovincies gaan de komende jaren een grootschalig onderzoek doen naar worminfecties bij melkvee.

Onderzoek+beheersing+maag%2Ddarmwormen+en+leverbot+bij+runderen
© Ida Hylkema

In dit project ligt de focus op monitoring, diagnostiek en preventiemaatregelen rond leverbot en maag-darmwormen. Het project loopt vooral in de veenweidegebieden.

Als gevolg van klimaatverandering en een verhoging van de grondwaterstand in veengebieden kunnen de parasieten zich beter ontwikkelen op het land. In combinatie met een toenemende resistentie tegen anthelminthica is de verwachting dat worminfecties de komende jaren een groter probleem worden.


Resistentieontwikkeling

Door duurzame managementstrategieën toe te passen, wordt de resistentieontwikkeling van de parasieten en de belasting op het milieu van anthelminthica tot een minimum beperkt.

Uiteindelijk leidt dit tot praktische handvatten voor veehouders en dierenartsen om worminfecties zoveel mogelijk te voorkomen en de gevolgen van een infectie te beperken door de behandeling te verbeteren.

Voor dit onderzoek, dat tot en met de zomer van 2027 loopt, wordt de hulp van veehouders in veenweidegebieden opgeroepen. Hierbij wordt gekeken hoe het risico op leverbotinfecties op bedrijfsniveau beter is te voorspellen en hoe worminfecties beter zijn te voorkomen om minder koeien te hoeven te behandelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer